Bie Schurmans uit Zwevegem ambassadeur van vrouwelijk ondernemerschap

Redactie KW

Sinds eind januari is Bie Schurmans (62) uit Zwevegem een van de tien ‘Europese ambassadeurs van vrouwelijk ondernemerschap’ in Vlaanderen. Ze is de enige West-Vlaamse in het gezelschap. „Bedoeling is om vrouwen warm te maken voor het ondernemerschap”, vertelt Bie. Momenteel stampt ze een nieuwe fabriek uit de grond in India.

Het Europese netwerk van ambassadeurs van vrouwelijk ondernemerschap is sinds kort ook in België actief. Van de tien ondernemende vrouwen is Bie Schurmans uit Kortrijk de enige West-Vlaamse. De onderneemster kreeg in 2007 al de Womed Award voor haar ondernemerschap en wil met het ambassadeurschap nu ook andere jonge vrouwen inspireren. „Als ik iets kan doen om ondernemen bij vrouwen te promoten, zal ik het zeker niet laten”, lacht Bie. Het ambassadeurschap houdt in dat ze haar eigen ervaringen zal uitdragen met voordrachten e.d., maar ook dat ze blijvend zal ijveren voor betere werkomstandigheden voor vrouwelijke ondernemers.

In zakenleven na carrière als turnjuf

Zelf stapte Bie Schurmans pas in 1989 in het zakenleven, na een carrière van 20 jaar als turnjuf. „Mijn man, Eddy Bayart, was toen al de zaakvoerder van het metaalconstructiebedrijf Bayart in Kortrijk. We kregen de kans om Fomeco in Zwevegem, een specialist in buisconstructies, over te nemen. Mijn man had er de tijd niet voor, maar ik zag het wel als een leuke uitdaging”, vertelt de onderneemster.

Internationaal avontuur

Bie is 62, maar aan stoppen denkt ze nog niet. „Ik ben een laatbloeier als ondernemer en zeker nog niet uitgeblust”, lacht ze. „Ik vind het jammer dat mensen die nog gepassioneerd aan het werk zijn zo vroeg met pensioen moeten.” De leiding van Fomeco nv is intussen in handen van haar zoon Vincent. Zelf staat Bie aan het roer van de Basco Holding en Fomeco do Brasil. Dat bedrijf overkoepelt de nv’s Fomeco, Bayart en Kormetal (beiden geleid door zoon Benoit, red.) en sinds kort ook Fomeco do Brasil. „Ik ben nogal avontuurlijk aangelegd en we zagen opportuniteiten in Brazilië, dus besloot ik er een fabriek op te richten. We gaan waar er klanten zijn. Ik ben er wel trots op dat ik er helemaal van nul een mooi bedrijf heb opgebouwd. In Brazilië is er nog een echte machocultuur. Als vrouw was dat niet evident.”

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier