Bibliotheek Kortemark wordt wellicht ingekapseld in brouwerijsite

Redactie KW

De plannen voor een nieuwe, losstaande bibliotheek op de parking achteraan de huidige en De Beuk, mogen meer dan waarschijnlijk in de prullenmand. De bib zal wellicht worden geïntegreerd in de brouwerijsite. Dat vertelde burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) op de gemeenteraadszitting van maandagavond.

Het hele opzet en de goeie intenties van het gemeentebestuur oogden mooi : voor het prestigeproject van de oude brouwerijsite, pal in het hart van de gemeente, zou niet over één nacht ijs gegaan worden. Er werd een architectenwedstrijd uitgeschreven, in verschillende fases en lopend over een relatief lange termijn. Daaruit moest dan één winnend ontwerp komen, waarop bouwpromotoren dan konden intekenen voor de uitwerking ervan. Het was Olivier Salens uit Brugge die met zijn architectenbureau uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Op zijn ontwerp tekenden dan weer twee bouwpromotoren in : de Groep Van Roey uit Rijkevorsel en de Artes Group uit Kruibeke. Die gingen aan de slag, maar kwamen tot de vaststelling dat de uitwerking op de door de architect voorziene manier toch niet zo rendabel zou zijn. De appartementen die rond of in de oude mouttoren van de brouwerij ingewerkt zouden moeten worden, zouden bijvoorbeeld een – naar Kortemarkse normen – te hoge vraagprijs opgekleefd krijgen.

1,3 miljoen euro

“Concreet zagen beide bouwpromotoren de hele samenwerking eigenlijk niet zitten, tenzij de gemeente Kortemark met 1,3 miljoen euro over de brug zou komen”, verduidelijkt burgemeester Toon Vancoillie. “Dat vonden wij dan weer een te hoge som, waarop we besloten hebben om met deze partijen te gaan onderhandelen. Die onderhandelingen vlotten prima, waardoor we toch hopen tegen midden volgend jaar de knoop te kunnen doorhakken en de werken te kunnen starten.”

(FJA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier