Bib in Vlamertinge krijgt nieuwe locatie

Bibliotheekmedewerker Eddy Dewilde in de bib in Vlamertinge. (Foto KV)
Redactie KW

Op woensdag 5 maart wordt de bib van Vlamertinge heropend op de nieuwe locatie op het Sixplein.

Frans Lignel was de laatste vrijwillige bibliothecaris in de uitleenpost in Vlamertinge. “Er was een wet die iedere gemeente verplichtte om een bibliotheek te hebben”, vertelt hij. “Vlamertinge moest oorspronkelijk niet aan deze verplichting voldoen, omdat het dorp te veel geld nodig had om de schade door WO I te herstellen. Een tijdje later werd de katholieke bib opgericht. Die bevond zich in de patronaatszaal, nu bekend als de Heilige Familiekapel. Na heel wat andere verhuizingen besliste onderpastoor Robert Vanackere in de jaren 70 om de bib over te brengen naar de onderpastorie op het Kerkplein.”

Netwerk

Straks verhuist de uitleenpost in Vlamertinge opnieuw. “Er komt geen nieuwe bib, enkel de locatie verandert”, vertelt Frans Lignel. “De onderpastorie is een gebouw dat eigendom is van de stad Ieper, maar ondertussen in slechte staat is. Daarom besliste de stad Ieper om het gebouw te verkopen. Daardoor moesten de verenigingen die er ondergebracht werden, waaronder ook de bib, een andere vestiging zoeken. De uitleenpost van Vlamertinge vond uiteindelijk een nieuwe plek op het gelijkvloers van het vroegere gemeentehuis op het Sixplein. De technische dienst maakte van die ruimte een mooie bib, ondanks het kleine budget dat ze hadden.”

Bibliotheekmedewerker Eddy Dewilde bemant elke week de uitleenpost in Vlamertinge, die steeds op woensdag van 14 tot 16 uur en op vrijdag van 16 tot 18 uur open is. “De openingsuren op de nieuwe locatie zullen dezelfde blijven en het boekenassortiment ook.” (KV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier