Bezorgdheid over veiligheid kerncentrale Gravelines neemt toe

Redactie KW

UPDATE – Inwoners van De Panne en Adinkerke beginnen zich vragen te stellen over de veiligheid van één van de grootste kerncentrales van Europa aan hun achterdeur: de centrale van het Franse Gravelines. Apothekers krijgen er de jongste dagen veel klanten over de vloer die om jodiumpillen vragen. Ook de milieuorganisatie Greenpeace en Jong Groen! Middenkust zijn bezorgd.

Een groot deel van De Panne en van De Moeren ligt in de 30 km zone, en dat is voor een radioactieve wolk met de overheersende westenwinden zeer snel te overbruggen.

Eén van de grootste centrales van Frankrijk

Sinds begin tachtig is kerncentrale van Gravelines, een kuststad tussen Duinkerke en Calais, operationeel. De centrale heeft zes reactoren die elk 910 Megawatt produceren. Het kernpark voorziet een groot deel van de Noord-Franse bevolking van elektriciteit en is daarmee één van de grootste van Frankrijk. De koeling gebeurt met zeewater. Op 10 augustus 2009 deed zich een incident voor dat onder niveau 1 geklasseerd werd. Ter vergelijking: Fukushima haalt niveau 6, de op één na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten. Het incident in Gravelines gebeurde tijdens een ontladingsoperatie van brandstof in reactor 1. Er was geen uitstoot van radioactief materiaal.

Ook al beroering in jaren ’90

De kerncentrale van Gravelines beroerde de bevolking ook al eind de jaren 90. Er werd toen een info-vergadering gehouden voor de burgemeesters van De Panne en Koksijde en voor hulpverleners uit de Westhoek. In die periode organiseerde Agelev, met onder meer senator Michiel Maertens uit Pervijze, een manifestatie op de markt in De Panne met als thema “Jodiumpillen-zoethouders.” Er werden toen pamfletten uitgedeeld en info gegeven over de gevaren van een mogelijk kernongeval in de centrale van Gravelines.

Greenpeace

Greenpeace van zijn kant zegt dat het nucleaire noodplan in België ontoereikend is om de gevolgen van een ernstige kernramp aan te pakken. Energiespecialist Eloi Glorieux: “Veel van de maatregelen die het noodplan voorschrijft, vragen een grondige voorbereiding, een degelijke opleiding en regelmatige oefening. Maar dat gebeurt onvoldoende. Bovendien wordt er in het noodplan geen rekening gehouden met de nucleaire installaties die zich in de buurt van de Belgische grens bevinden. De kerncentrale van het Noord-Franse Gravelines bevindt zich bijvoorbeeld op amper dertig kilometer van de Belgische kust. Maar ook daarvoor zijn geen ingeoefende maatregelen voorzien.”

“De kans op een ernstige kernramp in België is dan wel klein”, besluit Glorieux, “maar de gevolgen kunnen wel heel groot zijn.” Greenpeace pleit er dan ook voor om de wet op de kernuitstap te respecteren.

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

(JT/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier