Bezetting Lappersfortbos stopt op 18 oktober

Redactie KW

De bezetting van een deel van het Lappersfortbos in Brugge eindigt op 18 oktober. Dat zijn de boseigenaar en enkele bezetters overeengekomen.

Het einde van de bezetting is maandag aangekondigd tijdens een
gezamenlijke persconferentie van de bezetters, de boseigenaar en het Groene Gordelfront (GGF). Het GGF is een koepel van verenigingen die al sinds de eerste bezetting streeft naar het integrale behoud van het bos. De drie partijen zijn op initiatief van de boseigenaar tot een akkoord gekomen. “We willen via deze minnelijke schikking een nieuwe gerechtelijke ontruiming waarbij er alleen maar verliezers zijn, vermijden”, zegt advocaat Filip Van Caeneghem van Fabricom (GDF Suez).

De overeenkomst houdt in dat de eigenaar akkoord gaat met een
grondenruil als die evenwaardig is aan het stuk bos van 3,5 hectare dat als industriegebied is ingekleurd. Het liefst wil de boseigenaar een compensatie op Brugs grondgebied. De eigenaar gaat mee deze grondenruil bepleiten. Drie bezetters van het bos hebben de overeenkomst getekend. Zij gaan akkoord om de bezetting te stoppen op 18 oktober. Dat is het einde van de Week van het Bos. Ook als er geen akkoord is over een herbestemming van de industriegrond tot bosgebied zal het bos worden ontruimd. Alle
constructies en hindernissen die de bezetters hebben opgericht in het bos zullen tegen eind november worden verwijderd.

“We zijn blij dat we iedereen op dezelfde lijn hebben gekregen”, zegt Luc Vanneste van het GGF. “Ons rest nu enkele weken om de nieuwe Vlaamse regering te overtuigen om mee te helpen om de bomen te beschermen. De eerste contacten met minister Joke Schauvliege zijn al gelegd. We zijn er ook van overtuigd dat we een alternatief zullen vinden voor de 3,5 hectare industriegrond.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier