Bezetters Lappersfortbos vrezen nieuwe ontruiming

Redactie KW

De bezetters van het Lappersfortbos in Brugge stellen de jongste weken een verhoogde politieactiviteit vast in en rond het bos. Ze vermoeden dat een nieuwe ontruiming wordt voorbereid. De vrederechter besliste eind 2009 dat eigenaar Fabricom de bezetters mag verdrijven.

Fabricom (GDF Suez) wil loodsen en kantoren bouwen op de 3,2 hectare bos die als industriegebied staan ingekleurd. De bouwvergunning daarvoor werd op 25 juli 2008 afgeleverd en vervalt na twee jaar.

Het Lappersfortbos langs het Kanaal Gent-Brugge is 17 hectare groot. Milieuactivisten willen dat het bos in zijn geheel wordt behouden. Het bos werd voor het eerst bezet tussen juli 2001 en 14 oktober 2002. Na die bezetting kocht de Vlaamse overheid een deel van het bos. Midden september 2008 startte een nieuwe bezetting. Actievoerders wilden daarmee verhinderen dat de eigenaar zijn plannen kon uitvoeren. Even was een compromis tussen bezetters en eigenaar in de maak. Ze gingen samen op zoek naar compensatie voor de bedreigde bomen. De bezetters zouden op 30 november 2009 het bos spontaan verlaten, maar enkele bezetters gingen niet akkoord met het compromis en startten een nieuwe bezetting. Die is nog altijd bezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier