Bewoonster wijt slapeloosheid en hoofdpijn aan gsm-masten in kerktoren van Kortemark

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Als het van Marie-Jeanne Vanhooren uit de Pastoor Blanckestraat, letterlijk onder de kerktoren van Kortemark, afhangt, dan liggen de twee gsm-masten in die toren aan de oorzaak van haar slapeloosheid en hoofdpijn. Guido Viaene uit Handzame ging langs met gespecialiseerde meetapparatuur en stelde een erg hoge straling vast. Wat dan weer werd tegengesproken door een expert van het BIPT die zelf ook met een toestel ter plaatse kwam…

Over de mogelijke verbanden tussen gsm-straling en allerlei ziektesymptomen – tot zelfs kanker toe – is al heel wat inkt gevloeid en het ziet er niet naar uit dat daar gauw verandering in komt. In het centrum van Kortemark is een bewoonster er alvast van overtuigd dat de straling van twee gsm-masten haar letterlijk kopzorgen bezorgt. Daarom slaapt ze intussen in een andere slaapkamer – aan de andere kant van haar woning – en keerde haar nachtrust terug.

Andere vaststellingen die haar tot die conclusie leidden: de perzikboom die deze zomer geen vruchten droeg in het stuk dat boven een muur uitstak – en dus recht ‘in de straling’ stond – maar eronder wel, en het hoorapparaat van haar dochter dat plotseling kraakt wanneer ze in Kortemark op bezoek komt.

Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof aan de universiteit van Gent, relativeert in De Weekbode Torhout de paniekreacties, maar heeft ook begrip.

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier