Bewoners vakantiehoeve in Wenduine moeten hun woonst verlaten

Redactie KW

De bewoners van een gerestaureerde hoeve in de Uitkerksestraat in Wenduine moeten hun studio’s verlaten. De eigenaar van e hoeve en de bewoners hadden dit via een gerechtelijke procedure in kort geding proberen te verhinderen, maar de rechter verklaarde hun eisen ongegrond.

De eigenaar en bewoners gaan in beroep tegen die beslissing. Dat geeft hen nog normaal gezien nog even uitstel. “De gerechtelijke procedure schort het stakingsbevel niet op, maar de praktijk leert dat de overheid meestal de definitieve uitspraak afwacht alvorens de mensen effectief uit hun woning te zetten. Ze moeten dus wellicht nog niet meteen weg’, zegt advocaat Dominiek Vandenbulcke.

Hoevetoerisme

De hoeve is eigenlijk een paardenfokkerij, waar de eigenaar halfweg de jaren negentig studio’s inrichtte als weekendverblijven voor hoevetoerisme. Op vraag van de klanten begon de eigenaar de studio’s gaandeweg te verhuren als hoofdverblijfplaats. Van de negen studio’s zijn er nu acht permanent bewoond. Jarenlang werden de bewoners ongemoeid gelaten tot er in maart dit jaar een stedenbouwkundig inspecteur van het Vlaamse gewest over de vloer kwam met een stakingsbevel. Volgens de inspecteur vormde de bewoning een stedenbouwkundige inbreuk. Volgens de eigenaar en de huurders waren de feiten verjaard, maar de rechtbank oordeelde van niet.

(AF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier