Bewoners Nonnebossen en Vijverbos mogen blijven wonen

Redactie KW

De provincieraad keurde vandaag de definitieve vaststelling goed van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan Nonnebossen en Vijverbos in Zonnebeke. Hiermee valt het doek over een jarenlang aanslepende soap en wordt bevestigd dat de mensen die al vele jaren in deze bosgebieden wonen daar ook permanent mogen blijven wonen. Voor de nog niet bebouwde percelen zullen evenwel geen bouwvergunningen meer worden afgeleverd.

De Nonnebossen en het Vijverbos zijn bosgebieden die in de voorbije decennia stelselmatig werden verkaveld, veelal voor de bouw van kleine vakantiewoningen op kleine perceeltjes. Stedenbouwkundig waren de vergunningen hiervoor okee, maar de huisjes mochten volgens de letter van de wet niet gebruikt worden voor permanente bewoning. In de praktijk ondernam de gemeente Zonnebeke echter geen enkele procedure tegen bewoners uit het gebied die er zich toch lieten domicilieren.

Een situatie die ooit eens geregulariseerd moest worden. De provincie West-Vlaanderen kreeg en aanvaardde van het Vlaamse Parlement de opdracht om in overleg met alle betrokkenen een oplossing te zoeken en een definitief wettelijk kader te ontwikkelen voor het gebied. Na veelvuldige gesprekken en onderhandelingen en nog wat bijsturingen na de voorlopige aanvaarding, is de kogel nu door de kerk. De vele bewoners voor wie het stulpje in de Nonnebossen hun enige dak boven het hoofd is, kunnen dus tevreden zijn : voortaan zijn ze met alles in orde, en er zal voor velen onder hen ook geïnvesteerd worden in betere wegenis en toegankelijkheid.

De verkavelaars die eigenaar zijn van de zowat 80 nog niet bebouwde percelen hebben minder geluk, want ze zullen deze terreinen niet meer kunnen verkopen als bouwgrond. Ze kunnen, voor zover het om terreinen gaat die in een niet vervallen verkaveling liggen, eventueel een procedure starten tot het bekomen van planschade. (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West, van vrijdag 6 juli 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier