Bewoners knappen zelf verloederd plein op

Redactie KW

Misschien trok u deze zomer ook al, gewapend met schop en hark, ten strijde tegen het onkruid. De buurtbewoners van de Duivelshoek zagen met lede ogen aan hoe hun pas heraangelegd pleintje overwoekerd werd. De ‘groene oase’ die het moest zijn, lag er verwaarloosd bij. Drie buurtbewoners bleven niet bij de pakken zitten en namen de gemeenschappelijke tuin zelf onder handen.

Het Havenpleintje aan de Duivelshoek (Havenstraat, Schippersstraat en Vissersstraat) werd vorige winter met inspraak van enkele buren heraangelegd. Er werd gekozen voor een modern onderwerp, rekening houdend met de omgeving zelf. De nieuwe planten en struiken hebben uiteraard een paar maanden en jaren nodig om te groeien en om een dicht struikgewas te vormen. Maar ondertussen tierde het onkruid welig, wat niet bij alle bewoners in goede aarde viel. Doordat er niet op tijd gewied werd, raakten verschillende planten uitgedroogd en kapot. Op het wijkfeest van 10 juli ging het thema nogal over de tong.

Groene vingers

Volgens Johan Degroote (54), leraar in de Middenschool de Pichy Izegem, stak een buurman hem aan om samen iets aan de situatie te doen. Deze buur, Lionel Portier (69), turnleraar met pensioen, vertelt verder : “Ik doe niet graag mee met het leveren van kritiek, maar steek liever zelf de handen uit de mouwen”. De twee hebben immers een gemeenschappelijke hobby : tuinieren. “Van jongs af groeide ik op tussen de planten, het onderhouden van struiken werd me van vader op zoon aangeleerd”, vertelt Johan. Ook Lionel heeft groene vingers : “Sommige mensen noemen mijn tuin al lachend ‘het stadspark van Roeselare’ “. Ook een derde buurman met het nodige gevoel voor groen, Gard Bertrem, hielp mee.

Drie dagen zwoegen

Johan doet het verhaal : “De toestand was niet meer om aan te zien. Wegens het verlof dachten we dat er niemand van de groendienst het tuintje nog zou komen opkuisen. Met schoffel en hark trokken we er dan maar zelf op uit.” Heeft die grote opkuis zoveel voeten in de aarde gehad ? “Eerst werd het onkruid uitgetrokken. Dit lieten we bleken tot de volgende dag. De grond werd losgemaakt en stenen verwijderd. Vervolgens werd de aarde ook verfijnd.” De groendienst nam behulpzaam de stenen mee. Het werk werd dus gespreid over een hele week, maar in totaal hebben de drie ongeveer een volle dag gezwoegd. Nu het onkruid gewied is, komen de planten beter tot hun recht. In de buurt luiden positieve reacties over het initiatief van de twee heren.

“Zonder hen was het pleintje volledig verloren”, meent een buurtbewoner. En dat zou een spijtige zaak geweest zijn voor een gezellig groen pleintje dat pas een nieuw elan en wat verse adem had gekregen.” (Delfien Degroote)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier