Bewoners Ieperstraat geteisterd door vliegenplaag

Redactie KW

De inwoners van de Ieperstraat op de wijk Elle in Kortemark worden de voorbije weken geteisterd door grote zwermen vliegen. Of er over een echte vliegenplaag mag gesproken worden, zou onderzoek moeten uitwijzen.

“Ik ben het echt kotsbeu. Door die vliegen kan ik niet meer naar buiten met de kinderen. Willen ze een appelsapje drinken, dan zitten er vliegen op de tuit van hun flesje. Willen ze fruitpap eten, dan hebben ze vliegen in hun potje. De vliegen zitten ook constant op hun hoofd. En ik kan toch maar moeilijk met een vliegenmepper op de hoofdjes van die kinderen beginnen slaan, hé.”

Het is het verhaal van Nancy Haest, die in haar huis in de Ieperstraat 26 in Kortemark-Elle als dagmoeder aan de slag is.

“Taak van gemeente”

Ook Bert Lietaert, die in de Ieperstraat 22B woont en daar een opnamestudio heeft, luidt de alarmbel. “Een oorzaak voor de aanwezigheid van de vliegen ken ik niet”, zegt hij. “Het is ook niet aan ons om als detectives op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Ik ben van mening dat dat de taak van de gemeente is.”

“Vervelend”

Schepen van Milieu Johan Braem (Open VLD) minimaliseert het probleem absoluut niet. “Ik kan me inbeelden hoe vervelend het moet zijn voor de bewoners. Ik maakte immers al een dergelijk geval mee in Handzame. Toen lag de oorzaak bij koeien die bijgevoederd werden, waardoor hun uitwerpselen een soort suiker bevatten die vliegen aantrok. De oorzaak van het probleem in Kortemark-Elle ligt dus wellicht ook bij uitwerpselen van dieren, maar dat moet onderzoek uitwijzen. Onze milieufunctionaris is vorige week langsgeweest. Omdat ze momenteel tweewekelijks werkt, zal ze de zaak volgende week voort behandelen.” (Tim Vansteelandt)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 17 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier