Bewoners gehucht Madonna boos dat filmopnames in Houtem plaatsvinden

Redactie KW

Frank Van Passel is bezig aan een nieuwe film met de titel ‘Het varken van Madonna’ en de prent speelt zich ook daadwerkelijk af in Madonna, een gehucht bij Langemark-Poelkapelle. Alleen, de opnames worden wel gedaan in Houtem, wat verderop in de Westhoek. De bewoners van de échte Madonna zijn allerminst te spreken over die beslissing. Zij willen hún film bij hen thuis en plannen acties.

De film vertelt het verhaal van een jonge verkoper die Porky aan de man moet brengen, een robotvarken dat de varkensstapel tot verhoogd paargedrag moet aanzetten. Kevin Janssens speelt de hoofdrol en het verhaal speelt zich zoals vermeld af in Madonna, waar de verkoper vast komt te zetten. ‘Ip de Madoine’ in de volksmond. Maar dat de scènes ‘op locatie’ gedraaid worden in Houtem valt niet in goede aarde bij de inwoners.

„Dat is pure naamdiefstal.”

Gabriël De Kervel is een volksfiguur uit de Madonna en gepensioneerd landbouwer. Hij kon er zich alvast niet mee verzoenen en neemt geen blad voor de mond: „Dat is pure naamdiefstal, als het gaat over de Madonna dan moet men ook op de Madonna filmen. Het is een slag in ons gezicht.” Gabriël betwist ook dat de Madonna niet authentiek genoeg is.

„De Pottestraat is het ideale decor om een zo’n scenario uit te werken. Daar kan je zien dat landbouwen een gezonde stiel is. Het zijn allemaal oude stoere boeren van om en bij de 90 lentes.”

„De Madonna is onze parochie”, zegt hij nog. „Wij houden ervan en als ze willen filmen dan moeten ze binnen onze grenzen komen, of anders is het een leugenverhaal”. Vrijdag komen de bewoners samen om te brainstormen over mogelijke acties om hun dorp op een positieve manier in de kijker te brengen.

(FV)

Meer meningen van de plaatselijke inwoners in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 29 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier