Bewoners Dominiek Savio met rolstoel door Vlaanderen

Redactie KW

Vijf bewoners van het Dominiek Savio Instituut in Gits rijden hun eigen Ronde van Vlaanderen. Ze zijn op de Markt van Brugge gestart voor een tocht van 260 km met aankomst op de muur van Geraardsbergen. Het vijftal wil met deze prestatie geld inzamelen voor een project in India. Bovendien willen ze echte Flandriens bewijzen dat je zelfs met een handicap grenzen kan verleggen.

Net zoals de Ronde van Vlaanderen is de Brugse Markt het vertrekpunt voor “Rollend door Vlaanderen”. Het vijftal laat zich per kilometer sponsoren voor Scad. “Dat is een vereniging in Zuid-india die daar hulp biedt aan alle kansarme groepen. Mensen met een handicap, zigeuners, lepra lijders, zoutmijnkinderen. Eigenlijk iedereen die in de kansarmoede leeft,” zegt Greet Ghesquiere van Rollend door Vlaanderen.

Harde dobber

De vier rolwagenrijders en de fietser hopen tegen 18 augustus het eindpunt in Geraardsbergen te bereiken. Er zijn tussendoor ook enkele rustdagen voorzien want Vlaanderens Mooiste uitrijden is zelfs voor de wielerprofs een harde dobber.

“Ik heb een spierziekte, voor mij is het al zeer zwaar dat ik dat zal kunnen doen,” zegt één de Flandriens, Matthias Velghe.

Dat Rollend door Vlaanderen een avontuur is, bleek al in de straten van Brugge waar iemand al met mechanische pech had af te rekenen. De eerste stopplaats vanavond is Ardooie.

(jv/bv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier