Bevolking Kortrijk en Brugge groeit niet aan

Redactie KW

De bevolking mag dan groeien, in Kortrijk en Brugge merken ze dat niet. Daar blijft het aantal inwoners gelijk of daalt zelfs. Bovendien trekt Brugge vooral rijke mensen aan terwijl in Kortrijk veel gebroken gezinnen en alleenstaanden komen wonen. Kortom voor beide steden is veel werk aan de winkel. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse en federale overheid en eigen berekeningen.

Brugge is met zo’n 117.000 inwoners dan wel de grootste centrumstad, het inwonersaantal nam de afgelopen jaren af. In de toekomst zal dat zonder gewijzigd beleid zelfs nog drastischer zijn met zo’n twee procent. En ook in Kortrijk is het plaatje weinig rooskleurig. De stad toont met 75.000 inwoners een stagnatie.

Opmerkelijk verschil tussen beide centrumsteden is de rijkdom. Het gemiddelde inkomen van een Brugs gezin is de jongste jaren 15% gestegen, wat heel welvarend is. Terwijl Kortrijk met een stijging van slechts 9% enkel Oostende als enige Vlaamse centrumstad achter zich laat. De bewoners zijn vooral alleenstaande ouderen. “Maar ook heel veel gebroken gezinnen, alleenstaanden met of zonder kinderen,” zegt schepen van wonen Filip Santy uit Kortrijk. “Dat is een gegeven dat we absoluut moeten proberen te doorbreken.”

Brugs woonbudget kan hoger

Maar ook in Brugge dus weinig jonge startende koppels. “Dat is natuurlijk niet echt fijn, maar wij zetten in op kwaliteit,” zegt de Brugse schepen Mercedes Van Volcem. “Als schepen van wonen in de derde stad van vlaanderen vind ik het budget voor wonen absoluut onvoldoende. Als je bijvoorbeeld ziet dat het budget voor reclame om mensen naar musea te lokken 980.000 euro is, dat is bijna even veel als mijn volledige woonbudget.”

Weten is meten. Brugge is bezig met behoeftenonderzoek. “Wat de deelgemeenten betreft zien we dat daar waar verkavelingen zijn bijvoorbeeld in Koolkerke dat daar de meeste jonge gezinnen wonen. Ik heb dan ook goeie hoop omdat we en de komende jaren meer dan 4000 woningen zullen bouwen in verkavelingen.”

Campagne voor rijwoningen

Kortrijk lijkt al een stap verder. Zo zet ze met een campagne zijn rijwoningen in de kijker en is nu ook een SWOK in de maak. Filip Santy: “Een Swok is een stedelijk woonontwikkelingsbedrijf. We willen daarmee meer gaan wegen op de private huurmarkt, want nu is er te weinig aanbod voor jongeren op die markt.”

Ook wil de stad ingrijpen in de sociale huisvestingssector. “Daarmee bedoel ik dat we senioren die nu in een te grote woning wonen er toe zouden moeten kunnen aanzetten die te verlaten zodat we meer ruimte vrijmaken voor jonge starters.”

Andere centrumsteden wel in groei

De twee andere centrumsteden tonen wel een groei. In Roeselare was die de afgelopen jaren met ruim 9% zelfs spectaculair. De Rodenbachstad is dan ook de beste van de klas, maar de toekomst zal moeten uitwijzen of het effectief meer is dan een inhaalbeweging.

(kb/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier