Beveren-aan-de-IJzer: Omwonenden klagen over lawaai en overlast bij café Geheim Spoor

Redactie KW

Met ‘t Geheim Spoor heeft Beveren een goed draaiend praatcafé dat wordt uitgebaat door twee dynamische dertigers : Gino Devos en Sonja Lepee. De klanten komen er graag, voor de gezellige sfeer en de fuiven die er in januari, juni, met Beveren-kermis en tijdens de oudejaarsnacht worden georganiseerd. De omwonenden hebben respect voor zoveel inzet, maar zien de weekendavonden en vooral de fuiven met lede ogen aan.

Praatcafé-taverne ‘t Geheim Spoor is gevestigd in de Roesbruggestraat 17, en op dit adres is er al drie generaties lang een café. Sedert juni ’97 staat het echtpaar Gino en Sonja Devos-Lepee aan het roer, twee jonge dertigers die er een goed draaiende zaak van maakten.

Jammer echter, dat verschillende omwonenden verre van gelukkig zijn met de gang van zaken in en vooral rond het café.

„Op vrijdagavond, sommige zaterdagavonden en zeker de keren dat er gefuifd wordt, is het voor ons in ons eigen huis onleefbaar”, getuigt een zestal omwonenden die hun naam liever niet in de krant zien staan, maar wel blij zijn om ons hun verhaal te kunnen doen. „De deur moet om 22 uur toe zijn, maar dat zijn loze woorden. Mensen gaan binnen en buiten, jongeren hangen luidruchtig rond op straat, al roepend of bellend, want binnen is het onmogelijk om te telefoneren. Auto’s komen en gaan, met gierende banden of luid claxonnerend, met open vensters en de muziek vaak keihard. Is er een fuif, dan is het tot ‘s morgens vroeg van dat. Dikwijls is het al klaar als de laatsten naar huis gaan. Men zit op onze vensterbanken, urineert tegen onze gevels en ‘s morgens mogen wij braaksel opkuisen. Wij zagen het eens gebeuren en gingen naar buiten. „Als je niet zwijgt, dan urineer ik in je brievenbus”, was het antwoord dat wij van een jongen uit Beveren kregen ! Op oudejaarsavond gooiden ze met rookbommen en was er vuurwerk op straat. Vroeger verlangden we naar Beveren-kermis, nu zouden we lopen zover als we kunnen om het niet te moeten meemaken. Mijn man is 80 jaar, hij slaapt in de achterkeuken met een dikke jas aan. Ik heb altijd oordopjes bij en neem ‘s nachts anderhalve slaappil. Waren we niet zo oud, dan verkochten we ons huis en gingen voort. Wij hebben niks tegen jongeren, maar fuiven in een dorpskom kan niet. De politie passeert wel eens maar doet niks, wij zijn het slachtoffer. Heeft de jeugd dan geen beetje respect en inlevingsvermogen meer ? Dit is een calvarieweg voor ons.” Een greep uit de klachten…

Oproep tot respect

Gino en Sonja maakten tijd voor een uitgebreide reactie. „We zijn ons bewust van de klachten en wij hebben dat ook niet graag”, vertellen ze. „Liefst van al komen wij met iedereen overeen. We deden al vele inspanningen om aan de klachten tegemoet te komen. We kochten een decibelmeter om ons aan de geluidsnorm te kunnen houden en op fuiven heeft de dj de meter altijd bij. We houden de deur zoveel mogelijk in de gaten, opdat ze zo weinig mogelijk openstaat. Dit huis is sowieso zeer goed geïsoleerd en als er een fuif is, plaatsen we een isomolaag tegen het raam, wat nog eens een extra barrière is. Voor een sas is onze zaak te klein en een andere uitgang, is er niet. Misschien in de toekomst, maar vooraleer we eventuele nieuwe investeringen doen, willen we de rookwetgeving in cafés afwachten. We moesten al enkele keren bij burgemeester en politie komen wat niet plezant is.”

„We waren nog jong toen we de zaak overnamen en hebben veel geld en energie in de gezelligheid van onze zaak en de opbouw van ons cliënteel gestoken. In alle bescheidenheid : op vlak van uitbating en klantvriendelijkheid zijn wij een voorbeeld. We zijn twee gemotiveerde mensen die nog willen werken, ook al is dit geen gemakkelijke stiel. Je weet wanneer je begint, maar nooit wanneer je gedaan hebt. Fuiven in een dorpskom is wellicht niet ideaal, maar wat moeten we doen ? Het is onze broodwinning en met een goeie kermisfuif kunnen wij de winter overbruggen.”
Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 17 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier