Betaalt de koning onroerende voorheffing op eigendommen in Oostende?

Redactie KW

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters zal in het Vlaams Parlement niet antwoorden op de vraag of de koning onroerende voorheffing betaalt op verschillende eigendommen in Oostende. “Een particuliere aangelegenheid”, zegt de minister in antwoord op LDD’er Peter Reekmans.

Onlangs veroordeelde een Gentse rechter de Koninklijke Stichting tot het betalen van tweemaal zo’n 14.500 euro aan achterstallige onroerende voorheffing voor de woonplaats van prins Laurent in Tervuren. Sinds 2000 int Vlaanderen, als enige gewest, zelf de onroerende voorheffing. Tot dan stelde de fiscus alle leden van de koninklijke familie vrij van de heffing. De Vlaamse fiscale administratie zag dit anders en trok naar de rechter.

Onbegrip

Vlaams parlementslid Reekmans wou van Muyters weten wat de houding is ten opzichte van andere eigendommen van de koninklijke familie en de Koninklijke Stichting in Vlaanderen. Muyters liet daarop weten dat het om een particuliere aangelegenheid gaat, tot onbegrip van Reekmans. “De koning ontvangt wel een dotatie, maar niet uit de Vlaamse kas”, verduidelijkt Muyters’ woordvoerder. “Vanuit het perspectief van de Vlaamse administratie is hij een privépersoon.”

Het kabinet Muyters laat trouwens ook nog weten dat het niet de minister is die de vraag heeft geweigerd. “Het onontvankelijk verklaren van parlementaire vragen gebeurt namelijk door het parlement zelf. Het is niet aan de minister om vragen te weigeren”, zegt zijn kabinet.

De koning heeft onder meer enkele appartementen en ondergrondse garages in het in aanbouw zijnde Icon-gebouw in Oostende.

(BS/KV/Belga)

Klikhiervoor het beeldverslag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier