Bestuursakkoord in Brugge

Redactie KW

De nieuwe Brugse coalitie SPa – CD&V heeft vandaag een bestuursakkoord gesloten.

En dat houdt een toekomstvisie voor alle aanslepende problemen in, zoals het nieuw voetbalstadion, de Beurshal, de Cactuszaal, de Ringvaart en nog veel meer. Maar de meest opvallende vernieuwing is de oprichting van een stadsbedrijf om het wonen in Brugge en de stadsontwikkeling in goede banen te leiden. Renaat Landuyt: “Vraag je ons naar de beurshal, dan zeg ik dat we een beurshal willen, maar niet aan de achterkant van het station. Congrescentrum? Wij staan open voor een deftig privé-initiatief in die richting. Cactuszaal? Niet de Magadalenazaal uitbreiden, maar naar het Kanaaleiland.”

Gasboetes

De nieuwe coalitie het niet zo begrepen op de GAS-boetes. “We zetten ons hier niet mee af tegen het bestuur van burgemeester Patrick Moenaert, maar er zullen andere accenten komen. “Bijvoorbeeld het beperken van GAS-boetes, waarmee we ook ingaan tegen een Vlaamse trend.” Het nummer twee in Brugge, Dirk De fauw (CD&V), volgt de wijziging. “Bijvoorbeeld de GAS-boete op alcohol in het straatbeeld is maar een paar keer toegepast. We hebben gemerkt dat de aanwezigheid van politie veel effectiever is dan een boete.” Boetes op wildplassen en sluikstorten blijven wel.

Terrassen

Een aanslepend probleem is dat van de terrassen op de Grote Markt. Geen vaste terrassen in de winter, maar op mooie winterdagen kunnen wel tafels en stoelen buitengezet worden. Wonen in Brugge wordt helemaal anders aangepakt. Er komt een stadsontwikkelingbedrijf. “Om soepeler te kunnen inspelen op leegstand. Om zelf meer initiatieven te kunnen nemen. En ook meer te kunnen bepalen en ons niet afhankelijk te maken van privé-stadsontwikkelaars. Het is de stad zelf die een bedrijf opricht om te kunnen inspelen op subsidies. Maar vooral om te kunnen sturen in welke richting we de stad verder ontwikkelen.”

Mobiliteit

Brugge wacht niet meer tot Vlaanderen een beslissing neemt in het Schipdonkdossier. De Ringvaart is al lang een doorn in het oog, niet in het minst voor de mobiliteit. “Hoe moeten we het mobiliteitsprobleem in Brugge verder oplossen? Door de Damsluis te moderniseren. En anderzijds aan het begin in Steenbrugge een nieuwe brug te voorzien. Daaromtrent moeten we gesprekken voeren met de Vlaamse regering. Maar we hebben er vertrouwen in dat als we samen die prioriteiten stellen, we wellicht stappen vooruit kunnen zetten.”

(SS/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier