Besparingen op wetenschappelijk onderzoek zullen West-Vlaanderen in mindere mate treffen

Redactie KW

Campusrector Jan Beirlant van de K.U. Leuven Campus Kortrijk ligt niet wakker van eventuele besparingen op wetenschappelijk onderzoek. De vijf Vlaamse universiteitsrectoren waarschuwen voor nieuwe besparingen op wetenschappelijk onderzoek. Vorig jaar is al gesnoeid in het budget voor innovatief onderzoek en nu zou de Vlaamse regering er nog minder geld voor over hebben.

Volgens Bruggeling Jan Beirlant die sinds begin van het voorbije academiejaar rector is van de KULAK, is het nog lang niet zeker dat er besparingen komen. Daarbij komt dat West-Vlaanderen slechts 5 procent van alle middelen voor onderzoek naar zich toe weet te halen. Dat is een oud zeer en onze provincie zou maar al te graag meer middelen krijgen voor wetenschappelijk onderzoek. Gevolg is wel dat we eventuele besparingen hier in mindere mate zouden voelen, aldus Jan Beirlant.

50 medewerkers
Aan de Kulak Campus Kortrijk werkten vorig academiejaar een vijftigtal wetenschappelijke medewerkers die bezig zijn met onderzoek op verschillende domeinen. Dat aantal wisselt van jaar tot jaar omdat het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, kortweg FWO, subsidies geeft per project. Als er minder geld is dan wordt het nog harder knokken om subsidies te krijgen voor je project dan nu al het geval was, besluit Jan Beirlant. Dat geldt niet alleen voor de universiteiten maar ook voor de hogescholen. (ND)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier