Besparingen Brits onderwijs hebben gevolgen voor toerisme in Ieper

Redactie KW

Zullen de besparingen in het Britse onderwijs voor een daling van het aantal Engelse (school)bezoeken zorgen? Peter Slosse van de dienst toerisme denkt van niet, maar B&B-uitbater Stefaan Vanderstraete merkt wél dat er minder scholieren naar de voormalige slagvelden van WO I komen.

Net nu duikt er ook een eindwerk op van Simon Louagie, student bachelor in Toerisme en Recreatiemanagement, die een studie maakte rond Britse schoolgroepen in de Ieperboog. “Cijfers van Westtoer leren me dat 2007 een topjaar (367.800) was qua bezoekersaantallen in de Westhoek”, zegt hij. “In 2010 was er dan weer een terugval (340.194), maar mochten we toch nog altijd meer toeristen verwelkomen dan in 2006 (326.900). Van hen was 40 % afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. In 2010 was dat nog 31 %. Ik zocht ook naar mogelijke verklaringen. De toeristische sector in de Westhoek blijkt sterk afhankelijk van de algemene economische toestand.”

“Geen overschot”

Stefaan Vanderstraete heeft verschillende bed & breakfasts, onder meer drie in Ieper. Zijn gasten zijn vooral scholieren. “Ik stel vast dat er zeker geen overschot is bij de Britse scholen. Het is knokken voor elke groep. De Britse regering snoeit inderdaad. En niet alleen de scholen raken moeilijker weg uit Engeland. Ook het Britse leger heeft 2 jaar geleden zijn wekelijkse afreis naar Ieper stopgezet. Gevolg: 20.000 overnachtingen minder in de streek, overnachtingen waarvan wij ook een deel ontvingen. Het is overal crisis en zij die gokken op die fenomenale ‘2014-2018-hype’ zullen best tezelfdertijd ook gokken op een snelle heropleving van de economie. Ik heb deze ’14/18 gekte’ al herhaaldelijk vergeleken met de overgang naar het jaar 2000 en het Lernout & Hauspie-debacle: je hebt enerzijds een mediaproduct dat vlot over de toonbank gaat en anderzijds de keiharde economische realiteit.”

(SD)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier