Besparingen brengen werking Vormingplus in gevaar

Redactie KW

Vormingplus, de instelling voor sociaal cultureel volwassenenonderwijs staat voor besparingen die hun werking in gevaar brengen. De drie afdelingen in Kortrijk, Brugge en Oostende horen van Vlaams minister Joke Schauvliege dat ze het met een kwart minder moeten doen. De mensen in de sector spreken van een hakbijl. De onrust neemt toe en wellicht vallen uiteindelijk ook ontslagen.

Dit is Vorming Plus in Oostende, maar ook in Brugge en Kortrijk hebben deze volkshogescholen een bloeiende werking. Hier wordt momenteel aan de hand van een kookles Vlaams dialect geleerd aan anderstaligen. Het opleidingspakket van Vormingplus is erg breed.

Levenslang leren

“Wat we doen is cursussen, activiteiten, lezingen, en workshops organiseren voor het grote publiek. Het is een aanbod van levenslang leren, maar niet voor diploma’s, maar omdat het prettig is. Jaarlijks organiseren we 550 cursussen”, zegt Kris Carlier van Vormingplus Oostende.

Volkshogeschool

Ook in Kortrijk en Brugge dreigen pijnlijke besparingen. Nochtans is het succes groot. Steeds meer volwassen cursisten volgen hier les of gaan op uitstap met wat vroeger bekend was als de volkshogeschool.

2 miljoen euro

Alle Vormingpluscentra verliezen vanaf 1 januari 2 miljoen euro overheidssteun. De besparing van Schauvliege wordt in de sector gezien als een hakbijl met gevolgen voor het personeel, maar ook voor de duizenden cursisten. (SK)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier