Besparingen bij De Lijn : vooral bel- en streekbussen verdwijnen

Redactie KW

De Lijn bespaart vooral op de bel- en streekbussen en ook sommige avondlijnen verdwijnen. Vorige week maakte de vervoersmaatschappij bekend dat er dit jaar in onze provincie 10 miljoen moet bespaard worden. Vandaag kreeg het personeel toelichting bij de plannen. De Lijn zelf is karig met informatie want er moet nog overlegd worden met de gemeenten en de plannen kunnen nog wijzigen, klinkt het.

De vervoersmaatschappij De Lijn heeft haar besparingsplan voor West-Vlaanderen klaar. Het Actieplan 2012 moet ervoor zorgen dat er minder wordt uitgegeven. De Lijn wil ook haar inkomsten verhogen. Wellicht worden de prijzen voor een tram- of treinkaartje verhoogd en moeten 65 plussers vanaf 2013 jaarlijks 5 euro betalen. Maar ook hier houdt De Lijn zich nog op de vlakte. Feit is wel dat er heel wat avondlijnen worden afgeschaft, dat belbussen minder frequent zullen rijden en dat er ook gesnoeid wordt in het streekvervoer.

Ingrijpende maatregelen

Volgens de vakbonden gaat het om erg ingrijpende maatregelen. De Lijn belooft om geen personeel te ontslaan maar bij de bedrijven die in onderaanneming van de vervoersmaatschappij werken zullen heel wat jobs sneuvelen, vrezen de bonden. En ook voor de reizigers zal er heel wat veranderen. Vooral in de Westhoek, waar veel belbussen rijden. De plannen worden volgende week voorgelegd aan de steden en gemeenten en eind maart worden ze besproken in de vervoerscommissie. Pas daarna wordt beslist welke maatregelen effectief worden doorgevoerd.

(N.D./A.D.)

Besparingen bij De Lijn : vooral bel- en streekbussen verdwijnen

Bekijk hier de reportage

Besparingen bij De Lijn : vooral bel- en streekbussen verdwijnen

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier