Beslissing over ‘bescherming tegen schuldeisers’ Wever & Duvré uitgesteld tot maandag

Redactie KW

De Kortrijkse rechtbank van koophandel beslist pas maandag of die ingaat op de vraag van de verlichtingsproducent 2B Delighted (Wever & Ducré en Dark) om de groep tegen schuldeisers te beschermen. De beslissing was voor vandaag vrijdag verwacht, maar die werd uitgesteld.

Het begon voor Wever & Ducré, gelegen langs de Beversesteenweg in Roeselare, midden de jaren tachtig. Goed vijfendertig jaar geleden startte Frank Deceuninck met Elektra, een groothandel in elektrotechnische materialen en verlichting. Later begon hij onder de naam Wever & Ducré zelf armaturen te produceren.

Architectonische verlichting

Het bedrijf werd een toontaangevende speler in architectonische verlichting. In juli 2007 namen KBC Private Equity, de investeringsvennootschap van de KBC Group, en Defiac Wever & Ducré over. Samen met stichter Frank Deceuninck werd geïnvesteerd in de verdere groei van het bedrijf. Begin januari 2008 werd naast Wever & Ducré ook Dark overgenomen en werd ook Limis in de nieuwe verlichtingsgroep 2B Delighted opgenomen.

Begin deze week trok de verlichtingsgroep naar de Kortrijkse rechtbank van koophandel om de bescherming tegen schuldeisers aan te vragen. Die zogenaamde WCO (Wet Continuïteit Ondernemingen) wordt voor maximaal zes maand toegekend en kan – als er een gunstige evolutie merkbaar is – nog eens dezelfde termijn worden verlengd. Door de aanvraag van deze bescherming hoopt de verlichtingsgroep het faillissement te kunnen ontlopen.

Onzekerheid blijft groot

Niet vandaag vrijdag, maar pas maandag zou de handelsrechtbank een beslissing nemen. Volgens de advocaat van de verlichtingsgroep zijn een deel van de problemen het gevolg van de internationale crisis, vooral in Italië en Spanje. “Bescherming tegen schuldeisers was nodig om de groep te kans te geven zich te herpakken.” Alles samen werken er zo’n honderd mensen, waarvan ongeveer zestig bedienden. De groep is actief in een zestigtal landen. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier