“Beschermde Weylerkazerne in Brugge is in handen van Zwitserse speculanten”

Redactie KW

Is de Weylerkazerne in Brugge in handen van speculanten? Groen Brugge gelooft van wel.

De Weylerkazerne is eigenlijk een oud klooster. Een beschermd monument, dat sinds de jaren ’60 leegstaat. Ook zowat de grootste stadskanker van de Brugse binnenstad. En in handen van een Zwitserse investeringsmaatschappij. Die wou er een luxehotel én woningen bouwen, maar van die plannen kwam nog niks in huis. Nu blijkt dat de Zwitsers ook in Brussel én in andere steden in het buitenland steeds dezelfde tactiek volgen. Via constructies van vennootschappen kopen en verkopen ze, ze vermijden boetes en taksen, en de waarde van de panden stijgt alleen maar.

Er is in 2007 al es contact opgenomen met de Zwitserse firma, maar die liet toen weten dat het pand in handen is van twee nieuwe vennootschappen.

De stad overweegt nu om een onteigeningsprocedure op te starten, maar dat is niet makkelijk, én het belooft sowieso een procedureslag te worden. Volgens Groen moest de stad al veel vroeger hebben ingegrepen. Dat er geen leegstandstaks kan worden geheven, omdat het om een beschermd monument gaat, is volgens hen onjuist.(

(MD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier