Beschermde monumenten verkommeren in Koksijde

Redactie KW

Op de dijk van Oostduinkerke staat een beschermde villa te verkommeren. Dat is een doorn in het oog van de gemeente, die werk maakt van haar onroerend erfgoed, maar naar eigen zeggen zelf maar weinig kan ondernemen. De controle op het onderhoud van beschermde panden en eventuele sancties zijn Vlaamse materie. Ook een andere villa in Koksijde staat al jaren te verkrotten.

Villa la Coursive uit 1899 is de enige overblijvende belle-époque-villa op de dijk van Oostduinkerke. In 1995 werd het gebouwtje als monument beschermd. Ondertussen staat het al vijf jaar te verkommeren.

Het is de gemeente zelf die de inspectiedienst van de Vlaamse overheid op de hoogte bracht. Die kwam een kijkje nemen en stelde een proces verbaal op. Maar dat haalt maar weinig uit. De eigenaars beloven telkens dat ze met de restauratiewerken zullen starten maar het lijkt er eerder op dat ze het pand opzettelijk laten verkommeren.

Zelfde verhaal even verderop in Koksijde. Villa la Vigie werd in 2003 geklasseerd, het gebouw stond toen al 10 jaar leeg en is ondertussen een vrijplaats voor graffitispuiters en druggebruikers.

Op deze site kunnen residentiële woningen worden gebouwd of een hotel. Voorwaarde is wel dat de beschermde villa gerestaureerd wordt. En dat ziet de huidige eigenaar blijkbaar niet zitten want ook hier gebeurt niks. En de gemeente kan naar eigen zeggen maar weinig doen.

Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft ondertussen een decreet klaar waardoor eigenaars een administratieve sanctie kunnen krijgen en de rechtbank niet meer moet worden ingeschakeld. De nieuwe wet zou begin volgend jaar in werking treden. (ND)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier