Beschadigd vredesbeeld krijgt nieuwe locatie en is opnieuw ingehuldigd

Redactie KW

In Ieper is een Vredesmonument ingehuldigd in het Technisch Instituut Heilige Familie. Het monument stond voorheen eigenlijk aan de Pool of Peace in Wijtschate, maar vandalen hadden het kunstwerk beschadigd. Het is nu hersteld, en staat voortaan in de school waar een leerling het monument ooit heeft ontworpen. 800 leerlingen woonden de inhuldiging bij, onder hen ook jongeren uit Schotland en Duitsland.

Het beeld in kwestie werd voor het eerst ingehuldigd op 11 december 1998, in aanwezigheid van zo’n 130 Britse, Duitse en Belgische deelnemers aan het project, die er gedichten en teksten voordroegen en muziek speelden. Jammer genoeg had niet iedereen evenveel respect voor dit vredesinitiatief. „In april 2001 werd het beeld zwaar beschadigd door vandalen : beide hoofden, toen nog platte schijven in inox, werden afgerukt”, zegt Jan Loaugie van Talbot House. „Het beeld werd hersteld. De hoofden werden dit keer uitgevoerd in buisvorm en teruggeplaatst. Daarna werden zowel de hoofden als de duif opnieuw zwaar toegetakeld. Er werd telkens klacht tegen onbekenden ingediend, maar tot op heden zonder gevolg. Het beeld werd weggenomen en verzeilde in een tuinhok in Talbot House. Intussen is het beeld opnieuw hersteld op kosten van vzw Talbot House en de Heilige Familie.”

Pool in oorspronkelijke toestand hersteld

Inmiddels vonden grote werken plaats aan de ‘Pool’: het domein werd in zijn oorspronkelijke toestand hersteld, de toegang en het pad naar de vijver heraangelegd. De Pool of Peace is intussen ook een beschermd monument en een natuurgebied van uitzonderlijke waarde. Jan Louagie : „In dit opzicht is het onderhevig aan tal van wetten en decreten, waaronder dat op ‘zonevreemde monumenten’. Daardoor mochten we het beeld er niet opnieuw installeren. Na enige bemiddeling werd de vzw Talbot House bereid gevonden het beeld in permanente bruikleen te geven aan de Zusters van de H. Familie. De school biedt voor het beeld een beschermde omgeving en aangezien de schoolpoorten vaak letterlijk en figuurlijk openstaan zal het beeld voor een deel zijn publieke functie bewaren.”

(DS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) Meer ook in het journaal van WTV vanaf 18 uur.

>> Foto’s van de plechtigheid kan je bekijken op www.hfi.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier