Bert Vanhuyse na legercarrière: “Balans was niet meer positief”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Sinds anderhalf jaar is Bert Vanhuyse diensthoofd logistiek bij de stad Roeselare. Daarvoor was hij dertien jaar actief bij het leger. Hij trok onder andere naar Libanon en was de laatste jaren actief bij de ontmijningsdienst DOVO.

Bert Vanhuyse is sinds anderhalf jaar diensthoofd logistiek bij de stad Roeselare. Hij is een rasechte Roeselarenaar, maar woont ondertussen al enkele jaren met zijn vrouw Nele Denolf en zonen Kobe en Lars in Hooglede. Dat hij nu bij de stad werkt, is een keuze voor het familiale. Eind december 2012 zwaaide hij af in het leger omdat de combinatie met een gezin te zwaar werd.

Bert noemt zichzelf vroeger een rebel. Hij volgde vier jaar modern aan de Broederschool om vervolgens het vijfde jaar in het Klein Seminarie af te werken, maar naar school gaan boeide hem niet. “Dus koos ik voor het avontuur bij het leger, althans dat dacht ik. In theorie begon ik in het vijfde jaar elektriciteit – elektronica en was het onderdeel avontuur eerder beperkt. We hadden vooral les, leefden op internaat en mochten hoogstens een keer in de week een pint pakken, tot 23 uur maximum”, begint Bert. “Die vele regeltjes, dat was natuurlijk even wennen, maar je leert al snel in het gareel lopen. Wie zich niet schikt, wordt gestraft.”

Voorwaarden

“We werden daar beoordeeld op onze academische capaciteiten, maar ook op militair, karakterieel en sportief vlak. Wie niet aan die vier voorwaarden voldoet, vliegt er gewoon uit”, klinkt het. “Na het secundair trok ik 4,5 jaar naar de Koninklijke Militaire School waar ik mijn licentiaat sociale en militaire wetenschappen behaalde. Dat was streng, maar het avontuur waar ik naar op zoek was, kwam wel aan bod. Ieder jaar hadden we zes weken militaire oefeningen. Ik was er ook twee jaar rode caque en een jaar witte caque. De rode caque is de verantwoordelijke en verbindingspersoon tussen de directie en de leerlingen en wordt door die laatste verkozen. Als witte caque help je en heb je een aantal verantwoordelijkheden. Door die functie ook nog uit te oefenen, heb ik heel wat leren plannen. In al die jaren heb ik er ook heel wat brandjes moeten blussen.”

Na afloop volgde hij nog een opleiding logistiek om zich te specialiseren. “Je leert er alles over de maintenance, het onderhoud, en transport en bevoorrading. Ik kwam in Doornik bij het 51ste bataljon terecht en kreeg meteen te horen dat ik voor ruim vier maanden naar Libanon moest”, gaat Bert verder. “In het begin van je militaire carrière sta je daar niet bij stil, maar uiteindelijk is het een evidentie dat je dergelijke opdrachten moet uitvoeren. Ik had ervoor gestudeerd en was blij dat ik het ook effectief kon uitvoeren. Bovendien kon ik de mensen helpen.”

Verantwoordelijke

“In Libanon was ik verantwoordelijk voor de logistiek en het aansturen van de technici, meer bepaald voor het veldhospitaal, maar ook voor de ontmijning. Als er iets niet functioneert, moest ik ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk iemand voor kon kijken. Als snotneus van 25-26 jaar werkte ik samen met gasten die vaak een stuk ouder waren, maar dat lukte goed. Als er een probleem was, kwamen ze heel vaak naar mij. Ook voor persoonlijke zaken, ik functioneerde meer dan eens als maatschappelijk assistent”, klinkt het lachend. “Het lijkt lang, maar er was altijd wel iets te doen en als er niets te doen was, konden we ons wel bezighouden.”

“Het werd pas bizar toen we opnieuw thuis waren, dat was toch even wennen, maar die aanpassing was wel nodig. Na een herstructurering van het leger belandde ik in 2010 bij de ontmijningsdienst DOVO, waar ik eerst tewerkgesteld was in Poelkapelle. Als verantwoordelijke interventie kwamen we op veel plaatsen in de provincie. Daarnaast zat ik ook in de opruiming geïmproviseerde tuigen en was ik vaak enkele weken van permanentie. Als er zich dan ergens een bompakket of iets dergelijks voordeed, was het aan ons om de situatie in te schatten en zo goed mogelijk op te lossen. Niet altijd even ongevaarlijk, maar door de vele ervaring leer je met die stress omgaan.”

(TD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier