Bernard Huyvaert uit Oostende leert jongeren opera kennen

Redactie KW

Wekelijks duikt Bernard Huyvaert op in het opera-item van Man Bijt Hond. Met een tiental andere operakenners reconstrueert hij wekelijks verhalenderwijs en aanstekelijk enthousiast het verhaal van pakweg La Traviata, Il Barbiere di Siviglia of La Bohème. Maar hebben de jongeren vandaag nog een muzikale boodschap aan die kunstvorm ?

Man Bijt Hond brengt wekelijks een opera-item, waarbij operakenners enthousiast het verhaal van een opera uit de doeken doen. „Het item is een laagdrempelige manier om een erg ruim publiek in contact te brengen met de wereld van de opera. Een smaakmaker die op een originele flitsende manier en zonder te vervelen heel wat informatie doorgeeft aan de kijkers”, vertelt Bernard Huyvaert, een van de operakenners. Bernard kwam in de rubriek terecht via de Brusselse Munt waar hij af en toe inleidingen geeft bij operavoorstellingen.

Italiaanse toets

„Telkens blikt Woestijnvis zo’n tien operabesprekingen in. Iedere gelegenheidspresentator is al rap 2 uur zoet met zo’n studio-opname. De makers vragen ons te vertellen over het verhaal, de componist, de ontstaansgeschiedenis… . Ik vermoed dat ze van mij ook verwachten dat ik wat Italiaans, de operataal bij uitstek, in mijn uitleg verweef. Wat ik nooit zal doen, is een passage nazingen. Ik constateer bij mijn huisgenoten telkens heel wat hilariteit als andere presentatoren dat wel doen. Zo’n item mag zeker geen uitlachtelevisie worden.”

30 à 35 voorstellingen per seizoen

Toch moet Bernard voor z’n passie al snel wat kilometers rijden. De Oostendenaar die van opera wil genieten, moet altijd op verplaatsing spelen. „Het concertgebouw Brugge is zowat de dichtste en enige, maar erg comfortabele locatie om klassieke muziek te beluisteren. Zelf heb ik een abonnement bij de Brusselse Munt en de Vlaamse Opera in Gent en maandelijks tref je mij ook wel in Parijs of Amsterdam om een stuk mee te pikken. Ik zie zo’n 30 à 35 opvoeringen tijdens het operaseizoen, dat loopt van september tot juni.”

(ML)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier