Bermkruisje aan de Konterdamkaai in Oostende is eerbetoon

Redactie KW

Aan de Konterdamkaai staat sinds zowat een jaar een bermkruisje op de plaats waar Stefaan Naeyaert uit Oudenburg in maart 2013 verongelukte.

Stefaan Naeyaert was amper 39 toen hij op zondagochtend 17 maart 2013 langs de Konterdamkaai de controle over het stuur verloor en tegen een boom knalde. Hij stierf ter plaatse aan zijn verwondingen. Stefaan woonde in Oudenburg en was onderweg naar Oostende om er zijn enige zoon Niels op te halen. Hij werkte als bekister en stond bekend als een goedlachs en vriendelijk man.

“Eerst zetten we bloemen op de plaats van het ongeluk”, vertelt Niels, die op de technische dienst van een rusthuis werkt. “Vier, vijf maanden later beslisten we met de familie om een kruisje te plaatsen. Het werd gemaakt door mijn nonkel, die goed met hout overweg kan. Ik passeer er elke dag als ik van mijn werk kom en stop er elke keer. Ik zet ook bloemen aan het kruisje. Dat doen ook enkele familieleden en vrienden van mijn vader.”

Niels woont bij zijn moeder op de Konterdam. “De asurn van mijn vader staat op mijn kamer”, vertelt hij. “Dat hebben we zo afgesproken. Ik liet ook een tatoeage plaatsen op mijn rechteronderarm met de geboortedatum van mijn vader in Romeinse cijfers. Ik liet de tatoeage plaatsen door Tattoo Jean in Aartrijke. Dat was een goede maat van mijn vader. Uit respect voor hem heb ik er niets voor moeten betalen.”

Respect van de meeste mensen

“In het begin dat het kruisje er stond en ik er halt hield, reden heel wat auto’s traag voorbij om te kijken”, vertelt Niels. “Een keer stopte zelfs iemand en draaide zijn raampje naar beneden. Maar de meeste mensen hebben wel respect. De meesten parkeren ook niet vlak voor het kruisje en laten er een boom tussen. Onlangs zag ik wel dat het doodsprentje aan het kruisje gescheurd was. We hebben er een nieuw aan gehangen met plexiglas voor. Het kruisje was ook al eens tweeënhalve week verdwenen. We vonden het terug in de gracht. We hebben het toen teruggezet en de put met snelbeton gevuld, zodat het er niet meer uit kan.”

Het kruisje waar hij elke dag stopt, de asurn op zijn kamer, de tattoo op zijn arm… Zijn overleden vader is bij Niels nog erg aanwezig. “Ik ben er nog veel mee bezig. Dat is iets wat je niet vergeet”, zegt hij. “Ik had altijd een heel goede band met mijn pa. Zijn dood is echt een klap geweest. Voor mij is dat bermkruisje echt belangrijk. Ik wil er voor zorgen zo lang ik kan.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier