Berging gestrand Zeebrugs schip in Nederland mislukt

© AFP
Redactie KW

Het is zondag niet gelukt om het Belgische vissersschip dat bij Petten in Nederland was vastgelopen, vlot te trekken. Een poging aan het eind van de middag is mislukt. Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Mogelijk is de sleepkabel geknapt.

Volgens de Nederlandse Rijkswaterstaat wordt op zijn vroegst op maandag een nieuwe poging gedaan om de Z75 Zeldenrust uit Zeebrugge van de strekdam te slepen.

Bergingswerkers van Mammoet waren de hele nacht bezig met de voorbereidingen voor de operatie. Die kan alleen plaatsvinden bij hoogwater. Al vanaf zaterdagochtend worden op het schip reparaties uitgevoerd om de sleepoperatie mogelijk te maken. Gaten in de romp zijn gedicht en olie en water zijn uit het schip gepompt. Ook zijn er olieschermen aan boord gebracht die later om het schip heen worden gelegd om eventuele olielekkage zoveel mogelijk te beperken.

Als de kotter is vlot getrokken, wordt hij versleept naar Mammoet in Schiedam. Daar wordt bekeken wat er verder mee gaat gebeuren.

De Z75 Zeldenrust uit Zeebrugge was donderdag aan het vissen toen het net in de schroef terechtkwam, waardoor het schip onbestuurbaar raakte. De boot sloeg lek en strandde bij Petten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier