Bergen en Brugge werken samen aan kunstproject

Redactie KW

In Mons (Bergen) kan je een gezamenlijk kunstproject van de stad Mons met Brugge bezoeken. Voor het eerst werken beiden steden samen een tentoonstelling uit, met Vlaamse en Waalse jonge artiesten. Meteen een voorproefje van 2015, want in dat jaar wordt Mons culturele hoofdstad van Europa, net als Brugge in 2002. Mons plant een intensieve samenwerking met Brugge, in dat jaar.

Nederlandstaligen en Franstaligen

De tentoonstelling Cité is niet het eerste samenwerkingsproject tussen Mons en Brugge, wel het eerste gemeenschappelijke project. “We werken eigenlijk al 3 jaar samen, maar telkens met een eigen, onafhankelijke tentoonstelling”, zegt Bruno Vandergraaf van de Service Culturelle de Mons. “Hier presenteren we voor het eerst dezelfde tentoonstelling, in dezelfde ruimte, waarop Nederlandstalige en Franstalige kunstenaars hun werk tonen. Die tentoonstelling, met dezelfde artiesten maar andere kunstwerken, zal volgend jaar te zien zijn in Brugge, in De Bond”.

Cité toont de persoonlijke visie van jonge Vlaamse en Waalse kunstenaars, op de stad, als omgeving, of als gedroomde plaats.

Yves Roose


De samenwerking blijft ook na de tentoonstelling bestaan. In 2015 is Mons culturele hoofdstad van Europa, en plant een intensieve samenwerking met Brugge, en enkele andere Vlaamse steden. Schepen van cultuur van Brugge, Yves Roose, zegt daarvoor de Brugse politiek vaarwel in 2012, en zal zich op die samenwerking toeleggen. Cultuurcentrum Brugge denkt er ondermeer aan om ondergronds kunst te exposeren, in de verlaten mijnschachten van Mons.

Cité, in de oude Slachthuizen van Mons, loopt nog tot 4 juli. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier