‘Bère Anjoen’ uit Bellegem zal na 35 jaar geen uien meer schillen

Redactie KW

Robert Dupont is zijn echte naam, maar in Bellegem, Overleie en elders in Kortrijk staat hij bekend als ‘Bère Anjoen’. Maar: na 35 jaar is het genoeg geweest, vindt Robert, die 69 is.

Het begon allemaal per toeval en kleinschalig. Nou ja: met het schillen van 20 kilo uien bij een eerste keer. Maar de vraag nam toe, en sinds het begin van het ‘seizoen’ zit Bère nu alweer aan 200 kilo. Dagelijks schilt hij er zo’n vijf kilo bij mekaar, om ze vervolgens stante pede ‘in te maken’. Twee weken later kan je ze verorberen. Met de feestdagen kan hij de bestellingen amper volgen: sommigen bestellen tien tot twintig bokalen ineens, en in sommige cafés staan ze zelfs als versnapering op tafel.

Maar na dit jaar zullen er dus geen meer door de handen van Bère Anjoen passeren. Zijn rug en zijn schouders willen niet meer mee. En wie om zijn recept hengelt, is er aan voor de moeite. Aan niemands neus zal hij het hangen. Behalve… aan die van Mattice, zijn kleinzoon. Die krijgt het geheime recept. Voor later, want het knulletje is amper een dikke zes weken oud…

(ED/FJA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 6 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier