Benidorm Blog (5) : Costa West-Flandria!

Redactie KW

Komend weekend vliegt Philippe Verhaest weer terug naar Oostende, misschien wel als piloot, maar eerst krijgen jullie nog zijn laatste verslag uit Benidorm.

Mijn tijd aan de Costa Blanca zit er bijna op. De missie was om zeven West-Vlamingen die hier een bestaan uitgebouwd hebben, aan de tand te voelen, maar ik stap het vliegtuig weer op met tien verhalen in mijn koffer. Die kunnen jullie tijdens de zomer lezen in Krant van West-Vlaanderen.

Costa Blanca vol provinciegenoten

Feit is, Benidorm, Calpe en de omringende badsteden zitten barstenvol provinciegenoten en wat meer is: ze hebben stuk voor stuk een goeie band met elkaar. Neem nu Björn Van Dierendonck, een Bruggeling die op zijn 23ste in Benidorm belandde. Dertien jaar later heeft hij zijn eigen decoratiebedrijf aan de Costa Blanca en samen met enkele andere West-Vlamingen stond hij aan de wieg van een eigen supportersclub voor Club Brugge.

Westfluten ondereen

De ‘Westfluten’, zoals je een Antwerpenaar hier soms smalend hoort zeggen, bouwden hun eigen minisamenleving uit en helpen elkaar waar ze kunnen. Of zoals het op het terras van café La Parada te horen viel deze week: West-Vlaanderen boven! Nog even en de lokale overheid mag het West-Vlaams als officiële taal invoeren en batjes beginnen organiseren. En anders doet de lokale West-Vlaming het zelf wel, want zijn ondernemingszin heeft hij van thuis meegebracht. De Costa West-Flandria lijkt niet zo veraf meer.

Échte Benidorm Bastards

Ook het stereotiepe Benidorm is deels waar. Er gaat geen uur voorbij of je ziet een Vlaamse, Nederlandse of Engelse senior op zijn Bastard-kar voorbijsnorren – eentje haalde zelfs een goed rondtrappende fietser in! – maar om nu te zeggen dat ze de dominante bevolkingsgroep zijn, dat niet.

Dikke Britten

Die bedenkelijke titel gaat naar – u kan het al raden – onze vriend, de Engelsman. Met zijn vaste attributen (ontbloot bovenlijf, een viertal tattoo’s, een halve liter lauw bier en een veel te kleine terrasstoel) stapt, of liever, waggelt hij door het vakantieleven. Neen, WAGs en gentlemen ben ik hier niet tegen het lijf gelopen. De bier zuipende, spierwitte of bloedrode average Joe en Janet des te meer.

Terug binnen vijf jaar?

Al bij al heeft Benidorm een zekere charme over zich. Er hangt een ongedwongen sfeertje en iedereen loopt er tevreden rond. Ik beleefde hier een fijne tijd, met dank aan de West-Vlamingen die ik ontmoette. Over vijf jaar staan we hier weer, om te zien hoe het met jullie gaat. Tenminste, als u uw fiat geeft, chef!

Philippe Verhaest

Nog de hele week dagelijks op kw.be en de hele zomer van 2010 in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier