Benidorm Bad (6) : Bruggeling Marc Dobbelaere stuurt toeristen op expeditie

Redactie KW

In 1981 verliet Marc Dobbelaere het rustige Sint-Kruis bij Brugge om als sportanimator op Tenerife aan de slag te gaan. Een kleine dertig jaar later bouwde hij een mooi leven uit in Benidorm, waar hij met zijn adventurebureau Marco Polo Expeditions toeristen op Jeep Safari stuurt of hen met de mountainbike de streek laat verkennen.

We treffen Marc Dobbelaere aan in het bureau van Marco Polo Expeditions. Naar eigen zeggen behoort hij niet tot de mensen die er al hun hele leven lang van dromen om ooit hun vaderland achter te laten en in den vreemde een nieuw bestaan uit te bouwen. “Je hebt twee soorten emigranten,” begint hij. “Zij die constant met die vlucht in hun hoofd zitten en zij die toevallig in andere oorden verzeilen. Ik reken mezelf tot die tweede groep.”

“Toevallig”

Marc beseft dat zijn exodus richting Spaanse zon er door toevallige factoren kwam. “Daar ben ik me ten volle van bewust”, vertelthij verder. „Voor hetzelfde geld stond ik nu in België ergens tennisles te geven. Maar dat vind ik net de charme van het leven. Ik denk wel dat het avonturisme en de drang naar het onbekende wat in mijn bloed zitten. Mijn vader verbleef nog een tijdje in Congo.”

Vijf talen vloeiend en een beetje Valenciaans

Met de Spaanse taal heeft Marc nooit problemen gehad. “Ik was jong, dus slorpte ik die taal gewoon op. Na een goed jaar sprak ik al goed Spaans. Ik had ook zes jaar Latijn gestudeerd en dat was zonder twijfel een voordeel. Nu spreek ik vijf talen vloeiend en zelfs een mondje Valenciaans, een officieel erkende taal hier in de regio. Ik vind het heel belangrijk om de lokale taal te spreken, want zo wek je het vertrouwen van de lokale bevolking. Dan zien ze dat je het echt meent.”

Begonnen met acht jeeps

In mei 1994 trok Marc de deur van het verhuurbedrijf achter zich dicht en begon hij aan z’n eigen zaak, Marco Polo Expeditions. “Ik had echt zin om iets te realiseren. Ik begon met acht jeeps en gaandeweg breidde ik mijn gamma uit: fietstochten, boottochten, kajakken… Nu zijn we uitgegroeid tot een officieel reisbureau. Je kan via onze website je hele vakantie boeken. Enkel de vlucht regelen we niet.” …

(PHV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 20 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier