Benidorm Bad (5) : Belgische beetjes in El Babaron

Redactie KW

Al 21 jaar zijn Fabienne Manderick uit Zwevegem en Franky Goessaert uit Harelbeke gelukkig getrouwd en al even lang droomde het koppel ervan om in Spanje een leven onder de zon uit te bouwen. In 2005 werd hun wens werkelijkheid en openden ze in Calpe een eigen restaurant.

El Babaron, zo heet het restaurant dat Fabienne Manderick en Franky Goessaert in 2005 niet ver van het strand in Calpe openden. Fabienne en Franky begonnen hun zoektocht via het internet. „Een horecazaak onder de Spaanse zon, dat is wat we wilden. We wisten dat we daarvoor alles moesten achterlaten, maar dat hadden we er zeker voor over.”

Niet veel Spanjaarden over de vloer

Sinds 2005 staat Fabienne achter het fornuis van El Babaron, terwijl Franky de zaal voor zijn rekening neemt. En dat loopt heel vlot. Het voelt heel natuurlijk aan, alsof we al ons hele leven niks anders doen. Ik had natuurlijk al wat bagage uit mijn vorige job, maar voor Franky was het allemaal nieuw. Hij heeft zich perfect aangepast. Ondertussen hebben we heel wat vaste klanten. Mensen die elk jaar naar hier op vakantie komen en regelmatig bij ons de voeten onder tafel schuiven. Negentig procent van onze klanten is Belgisch, maar dat vinden we niet erg. Spanjaarden krijgen we niet zo vaak over de vloer, die hebben hun eigen adresjes. Wij leven van de – Belgische – toeristen. We werken hard, maar toch hebben we altijd een zeker vakantiegevoel. Je zit tussen de toeristen en iedereen is welgezind. Die sfeer is onbetaalbaar.”

Klein België

Na vijf jaar is El Babaron uitgegroeid tot een vaste waarde. „Het is zelfs een ontmoetingsplek voor Belgen geworden. Hier kunnen ze rustig hun vertrouwde Jupiler of Duvel drinken en een babbeltje slaan. Sommigen komen bij ons ook hun hart luchten. Dan luisteren we met plezier naar hun kleine of grote problemen en proberen hen zelfs te helpen. Dat hoort erbij, vinden we. Maar we leven hier in Klein-België. We hebben een hechte – West-Vlaamse – gemeenschap opgebouwd en steunen elkaar wanneer dat nodig is. Eigenlijk hebben we al het goeie van thuis – onze werklust, jovialiteit… – meegebracht en aangevuld met de beste Spaanse eigenschappen. We leven hier een stuk relaxter, maar de band met België is nooit ver weg. We volgen de actualiteit via televisie en internet en dat is meteen ook hét gespreksonderwerp onder de Vlamingen. De elfde Belgische provincie ligt hier.”

(PHV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 13 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier