Benidorm Bad (2) : Oud-wielrenner Patrick Deneut gidst wielertoeristen door de Costa Blanca

Redactie KW

Een dik jaar geleden ruilden Patrick Deneut en zijn vrouw Kathy Decaluwé hun woning in Wervik in voor een appartementje in Calpe. Enkele maanden daarna ging de oud-wielerprof van start met Vuelta Turistica : hij biedt wielertoeristen een fietsvakantie op maat aan.

Voor wie het wielrennen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw wat volgde, zal de naam Patrick Deneut niet onbekend in de oren klinken. De Wervikaan was twaalf jaar lang wielerprof en reed naast ronkende namen als Bjarne Riis, Claude Criquelion en Johan Museeuw in het peloton.

Stapelverliefd

Ook nu nog heeft Patrick goeie banden met het wielermilieu: „Niet dat we elkaars deur platlopen, maar als ik een oud-ploegmaat of een bekende van in het peloton tegen het lijf loop, is het altijd een hartelijk weerzien. Toen ik onlangs op Velofollies was, ontmoette ik er Eddy Planckaert. Hij was in het gezelschap van een journalist en typeerde me ter plekke als iemand die kampioenen groot hielp maken. Zoiets doet me veel deugd.”

Koers naar Calpe

Toen Patrick op zijn 35ste stopte met koersen, ging hij aan de slag in het kapsalon van zijn vrouw Kathy Decaluwé (45) in Wervik. “Inderdaad een compleet ander leven, maar ik amuseerde me. Al droomde ik er toen al van om ooit naar Spanje te emigreren. Ik heb deze streek leren kennen tijdens mijn deelnames aan de Vuelta en raakte stapelverliefd op de Costa Blanca. Veel Belgen hebben een compleet vertekend beeld van de Costa Blanca en denken meteen aan senioren en ongemanierde Engelsen, maar de natuur is hier werkelijk prachtig.”

Johan Museeuw op eerste Vuelta Turistica

Tijdens een van die vakanties rijpte het idee om fietsvakanties te organiseren. In juni 2009 settelden Patrick en Kathy zich in Calpe en eind september was de eerste fietstocht met Vuelta Turistica een feit. „Met Johan Museeuw als special guest, want we hebben 25 Museeuwfietsen ter beschikking. Na tien maanden loopt Vuelta Turistica als een trein. „Ik maal nu per week een 500 tot 600 kilometer”, gaat Patrick verder. „Dat komt neer op een zestal ritten per week. En ik vergezel elke groep die bij ons een fietsvakantie boekt. Vuelta Turistica heeft duidelijk een gat in de markt opgevuld!” …

(PHV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 2 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier