Benelux houdt denkoefening over evolutie internationale gasmarkt

Redactie KW

De drie landen van de Benelux gaan dit jaar een denkoefening houden over de manier waarop ze zich kunnen aanpassen aan de evolutie van de internationale gasmarkt. De landen zullen zich specifiek ook buigen over de rol van de LNG-gasterminal in Zeebrugge.

Concreet zal onderzocht worden wat de “noodzaken” zijn en “hoe zich daaraan aan te passen”. Dat zei Frederik Deloof, de verantwoordelijke Energie-infrastructuur bij het Secretariaat-Generaal van de Benelux, dinsdag bij de voorstelling van het actieplan 2009 van de Benelux.

De drie Benelux-landen zijn niet sterk afhankelijk van de import van gas, zegt Deloof. Nederland is goed op weg de tweede grootste gasproducent van de Europese Unie te worden; België heeft een gediversifieerd netwerk en kan terugvallen op de LNG-terminal in Zeebrugge en Luxemburg bevoorraadt zich via dat Belgische netwerk.

Toch moet worden nagedacht over hoe de gasbevoorrading in de toekomst zal verlopen, klinkt het bij de Benelux. “De toevoer vanuit Nederland duurt niet eeuwig en we kunnen ook niet alles op Oost-Europa inzetten”, meent Deloof.

De denkoefening die voor dit jaar op het programma staat, behandelt evenwel een breder onderwerp dan enkel de bevoorrading. “We willen eveneens komen tot een harmonisering van de transportcontracten. Ook willen we de uitwisseling van beveiligingshandboeken verbeteren.”

De problematiek van de gasopslag wordt niet aangekaart, omdat die bij de Europese Commissie en de Europese Raad besproken wordt. “De Benelux wil de concurrentie met Europa niet aangaan als daar een globaal akkoord mogelijk is”, aldus Deloof.

Het Secretariaat-Generaal van de Benelux houdt zich bezig met sociaaleconomische vraagstukken, maar ook met internationale politiesamenwerking en samenwerking op het vlak van veiligheid. Ook duurzame ontwikkeling behoort tot het takenpakket van de Benelux. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier