Benefietmaaltijd in kursaal Oostende voor Sleuyter Foundation

Redactie KW

Vrijdagavond vond in het kursaal van Oostende een benefietmaaltijd plaats voor de Franklin Sleuyter Foundation. FSF zet zich in voor een eenvoudigere procedure om donor te worden.

In België is iedereen die geen verzet aangetekend heeft bij zijn gemeentebestuur een mogelijke donor. In de praktijk maakt men alleen gebruik van organen van overleden Belgen als er expliciet toelating werd gegeven door de overledene of na de dood door de familie. De melding is terug te vinden op de chip van je identiteitskaart.

Hierdoor gaan echter veel organen verloren. Veel Belgen willen wel, maar vinden de tijd niet om zich tijdig te registreren. Dankzij de Franklin Sleuyter Foundation kan dat in Oostende en Bredene wel sneller gebeuren, via een korte procedure waarbij de stichting FSF gehandtekende documenten en een kopie van de identiteitskaart kan bezorgen.

Sinds de de start van FSF is er duidelijke evolutie in het aantal geregistreerde donoren in ons land: 14.000 in één jaar tijd. Ook het aantal mensen dat verzet aantekent, is gedaald met 1.079. Meerdere gemeenten en steden springen op de kar van FS en er is nu ook een nationale doorbraak. Via de overheidswebsite (www.ehealth.fgov.be) zal er een registratiepagina zijn waardoor elke Belg via een elektronische identiteitskaart of met een een federaal token (zelfde systeem als elektronische belastingbrief) zich kan registreren als donor. De aanpassing bij ehealth kost 80.000 euro en dat zal gefinancierd worden door FSF.

Daarom vond er vrijdagavond in het kursaal van Oostende een benefietmaaltijd plaats met 520 aanwezigen. Drie kunstenaars (Yves Velter, Fernand Vanderplancke, Hubert Minnebo) stelden een werk ter beschikking dat per opbod werd verkocht. FSF verkoopt ook een unieke champagne van het huis Vincent Brochet-Hervieux. De flessen zijn voorzien van een unieke muselet, speciaal ontworpen voor de Franklin Sleuyter Foundation. Een fles kost 30 euro. De opbrengst van de fundraising gaat volledig naar FSF. Ook Club Brugge heeft zich bereid verklaard om FSF door meerdere acties te steunen. Tijdens de eerste editie van de marathon in Oostende op zondag 9 oktober heeft FSF een speciale stand. Straks volgt er ook een wedstrijd van Telenet Oostende in dat opzicht. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier