bemiddelaar Vande Lanotte hervat maandag besprekingen

Redactie KW

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte hervat maandag de politieke gesprekken over de vorming van een nieuwe regering. Die waren in de loop van vrijdag opnieuw opgeschort, omdat de gezondheidstoestand van z’n moeder opnieuw kritiek was.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte hervat
maandag de politieke gesprekken over de vorming van een nieuwe
regering. De bemiddelaar moest vrijdag de bilaterale contacten met de partijvoorzitters opschorten vanwege de slechte gezondheidstoestand van zijn moeder. Maandag neemt de sp.a’er de draad weer op en spreekt hij met Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux.

Vorige week legde Vande Lanotte een aangepast voorstel op tafel rond een nieuwe financieringswet. Zowel de Vlaamse als Franstalige partijen reageerden positief op het voorstel en gingen akkoord om verder te onderhandelen. Donderdagavond startte Vande Lanotte een nieuw rondje afzonderlijke gesprekken met de zeven partijen. Daarbij wordt niet alleen gepraat over de financieringswet, maar ook over de bevoegdheden die er bij de staatshervorming overgedragen zouden worden en over BHV.
Donderdagavond kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever langs, vrijdag was het de beurt aan PS-voorzitter Elio Di Rupo en cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Vrijdagavond moesten de andere gesprekken die gepland waren opnieuw uitgesteld worden vanwege de gezondheidstoestand van de
moeder van Vande Lanotte.

De bemiddelaar beperkte zijn politieke weekendactiviteiten tot wat
technische meetings. Maandagmorgen neemt hij de draad weer op en komt Ecolo aan de beurt. Maandag zal Vande Lanotte ook over justitie praten met een aantal experts, ‘s avonds gaat Vande Lanotte weer naar het ziekenhuis in Ieper, waar zijn moeder opgenomen is.
Dinsdag gaan Wouter Van Besien (Groen! ) en Caroline Gennez (sp.a) praten met de bemiddelaar. Voor een gesprek met CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt een geschikt moment gezocht op dinsdag of woensdag.

(bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier