Bellegem neemt afscheid van site Emdeka

GF
Redactie KW

Bellegem heeft officieel afscheid genomen van de site Emdeka langs de Manpadstraat in Bellegem: de oude meubelfabriek wordt afgebroken en er komt een kmo-zone.

In 2001 ging de meubelfabriek Emdeka failliet en de jaren nadien gebeurde er niets op de site van ruim 2,5 hectare. Tot intercommunale Leiedal in 2008 de fabriek kocht. Het doel was om daar nieuwe economische ontwikkelingen op te starten. Zes jaar later is het dan zover en op zaterdag 18 januari namen stad, Leiedal en een paar honderd Kortrijkzanen afscheid van Emdeka.

“De voorbije jaren werd er een bestemmingswijziging doorgevoerd – deze site was bestemd voor milieubelastende industrie – en moest een deel van de grond gesaneerd worden omdat er mazout uit een tank was gelopen”, aldus Steven Vanassche, de projectleider bij deze reconversie. “In maart is het de bedoeling om met de sloop van de hele fabriek te starten. Die zou net voor of net na het bouwverlof deze zomer voorbije moeten zijn. Midden 2015 kan met de verkoop van de percelen, een tiental, begonnen worden en begin 2016 zouden de eerste bedrijven hier al kunnen beginnen te bouwen.”

Brouwerij Bockor wil op de voormalige site Emdeka alvast een terrein van ongeveer 8.000 vierkante meter inpalmen om er een distributiecentrum op te starten. Een win-winsituatie voor zowel de brouwerij als de bewoners van Bellegem: het aantal vrachtwagenbewegingen door de dorpskern van deze Kortrijkse deelgemeente zou met de helft verminderen. “Tussen 2008 en nu heeft zich een twintigtal bedrijven gemeld om een perceel te kopen”, aldus nog Steven Vanassche. “Intussen hebben enkele bedrijven al een andere thuishaven gevonden, maar er zullen volgens mij nog wel genoeg kandidaten zijn.”

Niet uitverkocht

“Wat niet wil zeggen dat deze nieuwe kmo-zone nu al uitverkocht is”, pikt schepen van Facility Koen Byttebier (Open VLD) in. “Er is overigens nog geen enkele overeenkomst afgesloten. Daarvoor is het wachten tot midden volgend jaar, als de kmo-zone is ingericht.”

De site ligt vlakbij de Bellegemsestraat, maar grenst aan de andere kant ook aan agrarisch waardevol gebied. Daarom zal aan die kant een groenscherm worden opgetrokken. De ontsluiting van de kmo-zone gebeurt door een eigen weg, die via de Bellegemsestraat en de Manpadstraat bereikbaar zal zijn. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier