Belle Epoque centrum opent morgenavond de deuren

Redactie KW

In Blankenberge gaat het nagelnieuwe Belle-epoquecentrum morgenavond open. Er is 4.7 miljoen euro geïnvesteerd om drie oude kustvilla’s te restaureren. Ze zijn nu omgetoverd tot een bezoekerscentrum met wisselende tentoonstellingen. Het Belle Epoquecentrum aan de kust wordt ook een informatiepunt voor iedereen die meer wil weten over bouwstijlen en -technieken en vooral de mogelijkheden om oude belle-epoquevilla’s te restaureren.

Enkele jaren geleden waren drie kustvilla’s naast de Sint-Rochuskerk in Blankenberge in belabberde toestand. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie ervan. Hier komt het Belle epoquecentrum van de kust.

In het centrum wordt de bezoeker ondergedompeld in de zorgeloze sfeer die Blankenberge in die jaren rond 1900 uitstraalde. Het was er erg mondain en heel wat rijke Europeanen kwamen er op vakantie. Toch heeft bezoekerscentrum ook aandacht voor de armere vissers van toen. Blankenberge verwacht dat ook heel wat scholen op bezoek zullen komen.

De drie villas zijn nu, aan de binnenzijde één groot gerestaureerd complex vol foto’s, filmmateriaal, modeattributen en documentatie over de Belle Epoque. Bovenaan is er ook een dakterras met een zogenaamde Gaudibank, gemaakt uit stukken van belle epoquetegeltjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier