Belgische vissers verdienen minstens helft meer dan Europese collega’s.

Redactie KW

Volgens een studie van de Europese Commissie verdient een visser gemiddeld het meest op Belgische vaartuigen. Zijn gemiddeld brutoloon bedraagt precies de helft meer meer dan op Nederlandse en Deense vaartuigen. Op Britse, Franse en Duitse vaartuigen wordt gemiddeld door de bemanningsleden iets minder dan de helft verdiend dan op de Belgische.

Momenteel zijn er nog 81 actieve vaartuigen onder Belgische vlag. Rekening houdend met de aangehaalde studie, lijkt het dan ook verbazend dat er op bepaalde momenten moeilijkheden bestaan om gekwalificeerde en gemotiveerde bemanningsleden voor die vissersschepen te vinden. “Een ander aspect van dezelfde studie is wel dat het voor onze rederijen een grotere uitdaging is om winstgevend te zijn,” zegt Urbain Wintein, voorzitter van de Rederscentrale en reder van de Z.121 Deborah.

Avontuur

“Maar een goede verloning is niet de enige motiverende factor van een beroep. In de visserij komt het loonvooruitzicht bovenop de aantrekking tot het avontuurlijke. Het is hoog tijd dat die motiveringen worden kenbaar gemaakt aan jongeren en andere geïnteresseerden die er anders misschien nooit zouden aan denken om voor dit beroep te kiezen”. vervolgt hij.

Infoavond voor potentiële zeevissers

Tegenover het goede inkomen staat wel het harde werk en de grote verantwoordelijkheid aan boord van een schip, Vrijdag gaat er alvast een infoavond door op de Visserijschool in Oostende

(A.D.)

Belgische vissers verdienen minstens helft meer dan Europese collega's.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier