Belgische visser omgekomen voor Britse kust

Redactie KW

Voor de Britse kust is gisteravond een 44-jarige Belgische visser om het leven gekomen.

Tijdens stormweer sloeg de man overboord en raakte dodelijk gewond bij de reddingsoperatie. Hij overleed in een helikopter op weg naar het ziekenhuis. Dat bevestigt Dirk Demaeght, aalmoezenier van de Belgische zeevisserij. Visser Luc Decraemer voer aan boord van de B462 VIDAR, een Vlaams visserijschip uit Blankenberge. Rond 17 uur Britse tijd was het schip niet ver van de haven van Milford, in het zuidwesten van Engeland. Tijdens stormweer zou de man aan het achtersteven van het schip overboord zijn gegaan. Zijn collega’s probeerden hem uit het water te halen, maar hij raakte zwaargewond aan het hoofd, wellicht door tegen het schip aan te botsen.

Een helikopter kon de man uit het water halen, maar hulp kon niet meer baten. De visser overleed op weg naar het ziekenhuis.

Risicovol beroep

Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor visserij, neemt met verslagenheid kennis van het overlijden. De Vlaamse overheid financiert projecten die de veiligheid van vissers en bemanningsleden moeten verhogen. De rederij van het bewust schip nam aan een “man over boord”-project deel.

“Ondanks investeringen in veiligheid, blijft de visserij een risicovol beroep”, zegt Peeters. “Met de man-over-boord uitrusting en recent het net-control-systeem, zijn belangrijke stappen gezet om de veiligheid van de vloot te verbeteren. Het overlijden van een visser komt steeds hard aan, want we zijn vissers zeer dankbaar voor hun volharding in dikwijls moeilijke omstandigheden. Ik bied mijn diepe medeleven aan familie, vrienden, reder en collega-vissers aan”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier