Belgische militaire begraafplaatsen klaar voor herdenking WO I

Redactie KW

De Belgische militaire begraafplaatsen zijn bijna volledig klaar voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Dat blijkt uit een antwoord van minister van Defensie Pieter De Crem op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger en partijgenoot Bercy Slegers. De Belgische militaire begraafplaatsen zullen weer volledig in orde zijn tegen het begin van de eeuwfeestherdenking volgende zomer.

Defensie beheert in totaal 23 nationale militaire begraafplaatsen met daarop 16.617 Belgische militairen en 417 gefusilleerde burgers. Heel wat begraafplaatsen werden al onder handen genomen, op andere wordt er nog gewerkt aan het onderhoud, zoals in Lier, Leopoldsburg, Champion, Halen en Ougrée.

Informatieborden

Defensie trekt jaarlijks 230.000 euro uit voor het onderhoud van de militaire begraafplaatsen. De komende maanden maakt Defensie ook werk van het plaatsen van informatieborden op de begraafplaatsen van Adinkerke, De Panne en Houthulst. De andere begraafplaatsen krijgen infoborden voor de start van de honderdjarige herdenking in de zomer van 2014.

“Het getuigt van respect voor de overleden soldaten dat we hun grafzerken goed onderhouden”, aldus Slegers. “Dit moet niet alleen het geval zijn voor de nakende herdenking, maar zou eigenlijk altijd het geval moeten zijn. Daarnaast zijn de informatieborden een onmisbare schakel voor toeristen die zulke begraafplaatsen bezoeken. Op die manier kunnen zij de link leggen met de begraafplaats zelf, de omgeving en de gesneuvelden.”

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier