Belgische luchtvaartmaatschappijen tegen overheidssteun Ierse Ryanair

(foto bel) © Belga
Redactie KW

De vereniging van Belgische luchtvaartmaatschappijen (BATA) wil overleg over de eventuele steun die Westtoer, Brugge en Oostende zouden geven aan Ryanair. De Ierse luchtvaartmaatschappij is geïnteresseerd om opnieuw van op de luchthaven van Oostende te vliegen, meer bepaald naar de Spaanse bestemmingen Malaga en Gerona.

Oostende, Brugge en Westtoer berekenden dat de Ryanair-trafiek 20.000 passagiers per jaar per bestemming kan opleveren. En dat zou goed zijn voor een extra toeristische omzet van 5 miljoen euro voor West-Vlaanderen. Ryanair vraagt wel iets in ruil: overheidssteun voor de promotie van haar vluchten en interessante condities op de luchthaven. Brugge, Oostende en Westtoer hebben al een vzw opgericht die de promotie van de nieuwe lijnvluchten moet financieren.

Maar daar wil BATA een stokje voor steken. Haar leden zijn Belgische vliegmaatschappijen zoals Brussels Airlines, JetairFly en Thomas Cook Airlines. Ook zij verzorgen vluchten tussen België en Spanje. En ook zij willen Brugge en West-Vlaanderen helpen promoten. “Zoals het er nu naar uit ziet, zou Belgisch belastinggeld vloeien naar een Iers bedrijf om Belgische collega’s te beconcurreren,” zegt BATA, “en dat lijkt ons niet logisch.” BATA verwijst daarbij naar de honderden West-Vlamingen die in dienst zijn bij één van haar leden.

Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier