Belgische bierbrouwers niet te spreken over verhoogde accijnzen in Frankrijk

Redactie KW

Belgische Brouwers vrezen voor een mindere afzet van hun bier op de Franse markt. De overheid daar wil de accijnzen op bier zwaar verhogen om de noodlijdende schatkist te vullen. Onze ministers proberen de Fransen nog te overtuigen om af te zien van de maatregel maar of dit veel zal uithalen is nog maar de vraag.

De Fransen betalen binnenkort flink meer voor hun bier. De regering voert een serieuze taksverhoging in, tot meer dan het dubbele. Geen al te best nieuws voor onze brouwers, zoals Brouwerij Het Sas in Boezinge. Philip Leroy: “Een vierde van onze productie gaat naar Frankrijk. Het valt af te wachten hoe de Franse consument zal reageren maar een pintje zal met één euro stijgen en een Hommelbier, een zwaarder bier, kan zelfs tot 2 euro stijgen in Frankrijk.”

De nieuwe taks treft de hele brouwerijsector. Maar vooral de kleine brouwerijen die speciaalbieren maken voelen de bui hangen. Bier is een belangrijk exportproduct. De jongste jaren steeg de uitvoer met 30 procent. “De grootste wrevel die wij als Belgische brouwers hebben is dat de accijnsverhoging enkel op bier is en niet op wijn. Het is een louter protectionistische maatregel om de Belgische brouwers een hak te zetten.

Politieke hoek

Dat ons land als tegenzet de Franse wijn hier zwaarder belast, is geen goed idee. Zeggen zowel de brouwers als senator Bart Tommelein die het dossier aankaartte in de senaat. Bart Tommelein: “Er bestaan Franse producten die hier zeer in trek zijn. En als wij beslissen om dit zwaar te belasten om de Fransen te jennen dan zouden we verkeerd bezig zijn. Dus vragen wij aan de Fransen om toch twee maal na te denken vooraleer ze doorgaan met hun plannen om de accijnzen op bierproducten waar te verhogen.”

Als alles volgens plan verloopt, is de biertaks vanaf 1 januari een feit in Frankrijk.

Belgische bierbrouwers niet te spreken over verhoogde accijnzen in Frankrijk

Bekijk hier de reportage

(BS/AD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier