Belgisch-Congolese zakenman ontkent financiële steun rebellen Congo

Redactie KW

De Belgisch-Congolese zakenman Raphaël Soriano alias Katebe Katoto, die in een rapport van de VN wordt genoemd als financieel ondersteuner van rebellenleider Laurent Nkunda in Congo, heeft maandag op VN-radio Okapi alle beschuldigingen tegen hem ontkend.

“Ze hebben me nooit gecontacteerd, ze hebben me nooit de vraag gesteld. Ze hebben zich gebaseerd op roddels, maar ik moet zeggen dat ik alles ontken wat de VN schrijft in dat rapport over mij”, zei hij op Radio Okapi.

Een groep van experten van de VN heeft de betrokkenheid van verschillende Belgische staatsburgers en bedrijven aangetoond bij de financiering van het conflict in het oosten van Congo, en vooral van de rebellenbewegingen. Dat gebeurde in een rapport dat vrijdag werd voorgesteld.

De vijf experts spreken vooral over Soriano, een zakenman afkomstig uit Congo, die ook de Belgische nationaliteit heeft en in Brugge woont.

“De groep heeft ontdekt dat een van de financierders van de CNDP van Laurent Nkunda Raphaël Soriano is”, meldt het rapport.

Soriano, die afkomstig is uit de provincie Katanga en de oudere broer is van de huidige gouverneur van deze provincie, Moïse Katumbi Chapwe, kende succes in de visserij. Hij was altijd erg actief achter de schermen van het Congolese politieke leven.

Zo was hij in 2003 korte tijd de voorzetter van de RCD (Rassemblement congolais pour la Démocratie) alvorens hij zich in Brugge vestigde.

In juni 2005, stelde hij zich voor aan de pers als de eerste minister van RDC, en zei hij dat hij “door het vrije en onafhankelijke Congolese volk was verkozen”. Hij vroeg de toenmalige regering om haar ontslag in te dienen.

“Sinds ik Goma heb verlaten, heb ik geen contacten meer, niet met Goma, niet met Nkunda, niet met Rwanda. Ik ken Nkunda sinds ik in Goma de eerste vice-voorzitter van RCD was. Hij was een officier van het leger van RCD. Maar in het kader van de CNDP zijn er geen contacten”, zei de zakenman.

“Er wordt gesproken over de overdracht van 25.000 dollar. Kan men met 25.000 dollar een rebellie ondersteunen”, vroeg de zakenman zich nog af. De experts ontdekten dat er op 7 februari 2006 25.000 dollar werd overgemaakt van de rekening van zijn vrouw Nele Devriendt, naar die van Elisabeth Uwasse, de vrouw van Laurent Nkunda. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier