Belgisch-Afrikaanse manifestatie tegen huiselijk geweld

Redactie KW

Een honderdvijftigtal mensen heeft zaterdagnamiddag in Oostende en Bredene actie gevoerd tegen huiselijk geweld. De actie, een initiatief van de Nigeriaans-Afrikaanse gemeenschappen in Bredene en Oostende, de Anioma Welfare Association (AWA) en de Federatie van Engelssprekende Afrikanen in België (FAAB), kwam er naar aanleiding van de dood van de 31-jarige Evelyn Uche Ammah uit Nigeria. De deelnemers eisten dat er een onbevooroordeeld onderzoek en proces komt.

Evelyn Uche Ammah werd tijdens de nacht van 3 op 4 maart tijdens een echtelijke ruzie gewurgd door haar echtgenoot. De man stopte het lijk in zijn wagen en reed van Bredene naar het Noord-Franse Boulogne-sur-mer. In een dorpje daar in de buurt, dumpte hij het lijk in een weiland. Daarna gaf hij zijn echtgenote in Brugge op als vermist.

“De Afrikaanse gemeenschap vreest dat deze moord niet de nodige aandacht zal krijgen. Wij willen dit keer een onbevooroordeeld onderzoek en proces. Onze actie is daarnaast een vredevol protest tegen huiselijk geweld in het algemeen”, zegt Collins Nweke. “Omdat het stadsbestuur van Oostende geen manifestatie toeliet, hebben we symbolisch bij het verzamelen aan het station in Oostende onze mond dichtgeplakt. In Bredene worden we gastvrij ontvangen door het gemeentebestuur.”

Eén van de actievoerders was schepen Wouter Van Bellingen uit Sint-Niklaas. Hij zei dat de ongerustheid bij de Afrikanen over het onderzoek en proces beter kan gekanaliseerd worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier