België vertegenwoordigd op begrafenis van laatste veteraan van WOI

Redactie KW

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft beslist twee militairen op 6 augustus af te vaardigen naar de begrafenis van de laatste veteraan van de Eerste Wereldoorlog, Harry Patch, die vorige zaterdag op 111-jarige leeftijd overleed.

Patch werd als achttienjarige ingelijfd bij de 7de Lichte Infanteriedivisie van de Hertog van Cornwall. Na een korte opleiding arriveerde hij in de Belgische Westhoek. In 1917 was hij er getuige van de Slag om Passendale. Op 22 september 1917 verliet hij gewond het slagveld nadat een obus boven zijn hoofd was ontploft. Hij verloor daarbij drie van zijn kameraden. Ook in de Tweede Wereldoorlog nam Harry opnieuw dienst.

In de loop der jaren groeide Harry Patch uit tot een levend monument in de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. “Het is belangrijk dat we ons dit conflict blijven herinneren, in beide kampen. We waren immers allemaal slachtoffers”, merkte hij nog op bij een bloemlegging in november 2008. In september 2008 kreeg hij van ons land de eretitel van Ridder in de Leopoldsorde. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier