België telt geen honderd vissersschepen meer

Redactie KW

De Belgische zeevisserijvloot is in 2008 onder de psychologische grens van honderd schepen gezakt. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. In Oostende, Zeebrugge, Nieuwpoort en Blankenberge varen nu nog 98 vissersboten uit.

Nauwelijks 10 procent van de verkochte vis in ons land werd gevangen door Belgische boten.

In 1958, een topjaar voor de zeevisserij, telde ons land liefst 446 vissersschepen. Sindsdien gaat het bergaf. In 1970 waren er nog 338 en in 1980 205. Daarna bleef het aantal meer dan tien jaar stabiel. Sinds de jaren negentig gaat het echter opnieuw steil bergaf, tot 104 in 2007 en nauwelijks 98 volgens de jongste cijfers.

Een bijkomend probleem is de veroudering en de versnippering van de sector. De meeste rederijen hebben slechts één schip in bezit en vormen dus kleine, kwetsbare bedrijven. Bovendien ligt de gemiddelde ouderdom van de schepen boven de twintig jaar.
Ronald Carly van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit, dienst Maritiem vervoer, ziet de toekomst voor de vaderlandse zeevisserij niet rooskleurig in. “Van de officiële lijst mogen nog minstens drie schepen worden geschrapt die nog wel een vergunning hebben, maar eigenlijk niet meer uitvaren. Het failliet van de rederijen is hangende”, aldus Carly.

Het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO) en de Vlaamse overheid proberen de vissers intussen te bewegen om over te schakelen op andere, duurzame, vismethodes. Negentig procent van de Vlaamse vissers maakt nu gebruik van de boomkormethode, waarbij de netten over de bodem worden gesleept, maar die techniek verbruikt veel brandstof en zorgt voor veel bijvangst. Vissers die overschakelen op de meer rendabele pulskor, outriggervisserij of flyshooting, kunnen rekenen op subsidies van Vlaanderen en Europa.

Een probleem daarbij is wel dat de duurzaam gevangen vis niet noodzakelijk meer opbrengt op de veiling. Volgens schattingen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is negentig procent van de verkochte vis bovendien afkomstig uit import.

Naast de zeevissersvloot, telt België ook nog negen Scheldevissers. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier