België heeft best beveiligde kust dankzij goeie werking reddingsdiensten

Redactie KW

We hebben de best beveiligde kust van de hele wereld. Dat zegt de hoofdredder van De Panne.

De voorbije dertig jaar is er in de bewaakte zone niemand verdronken aan onze kust. Deze zomer waren er, ondanks de drukte, helemaal geen ongevallen. In onze buurlanden is dat wel even anders. In Nederland zijn in juli 14 mensen verdronken. In Frankrijk 47. Het voorbije weekend alleen al zijn er in Polen 25 mensen verdronken. Vaak op plaatsen waar geen redders staan. Het bewijs dat onze reddingsdiensten hun nut hebben.

Niemand verdronken voorbije 30 jaar

Iets meer dan de helft van onze 65 kilometer lange kust is bewaakt. Er staan van ‘s morgens tot ‘s avonds redders en ze leveren uitstekend werk. De voorbije dertig jaar is er niemand verdronken in de bewaakte zone. Hoofdredder Vincent Geerardyn vertelt: “Ik denk dat het vooral gaat om de manier van werken. Tachtig procent van wat wij doen is preventief”.

Sea King

De Sea King rukte in juli alles samen 25 keer uit. Vorig jaar was dat maar negen keer. Maar dat is perfect te verklaren. “In juli vorig jaar was het relatief koud en slecht weer. Dit jaar was het uitzonderlijk goed waardoor we meer interventies hebben.” zegt Peter Van den Broucke. De Sea King wordt dus niet vaker opgeroepen dan vroeger. Tijdens de reddingsoefening in Oostende verliep de communicatie alvast vlot.

(N.D./E.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier